Najveće “ubice” imuniteta: Evo šta nikako NE SMETE da jedete i pijete ako želite da budete zdravi

Kako da pomognete svom imunom sistemu da se lakše izbori sa bolestima?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/rawpixel.com

Pravilna ishrana je jedna od najvažnijih stvari u očuvanju jakog imuniteta, a često pravimo velike greške jer konzumiramo pića ili namirnice koje slabe otpornost organizma.

Sada je važnije nego ikada pre da povedemo računa o tome šta se nalazi na našem jelovniku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Zajedno sa spavanjem, vežbanjem i redukcijom stresa, sadržaj vaše ishrane u mnogome utiče na koliko ste spremni za borbu protiv bolesti”, kaže doktorka Mardž Sajdel i nastavlja:

“Regularan način ishrane koji uključuje voće, povrće, nemasne proteine, žitarice i orašaste plodove, obezbediće da se vas vaš imuni sistem bez problema zaštiti kada je najpotrebnije. Sa druge strane, loša prehrana povećava šanse da se razbolite”.

Ona je izdvojila nekoliko najštetnijih namirnica.

Gazirana pića

“Gazirana pića koja su zaslađena šećerom, ne daju vam ništa drugo osim praznih kalorija iz šećera. Osim što doprinose gojaznosti i hroničnim bolestima koje su povezane sa potisnutim imunim sistemom, preterano unošenje šećera povećava mogućnost upale i smanjuje našu sposobnost da se borimo protiv bolesti”, kaže Sajdel.

Foto: Freepik/freepik

Alkoholna pića

“Na dug spisak stvari zbog kojih ne treba da pijete alkohol, dodajte i slabljenje imunog sistema. Preterana konzumacija alkohola slabi otpornost vašeg tela i povećava rizik od upale pluća i drugih problema sa plućima, sporijeg zaceljivanja rana i usporenijeg oporavka od bolesti”, upozorava Sajdel.

Foto: Pixabay/pen_ash

Zamrznuta hrana

Ovde se pre svega misli na zamrznuta gotova jela, koja imaju minimalnu nutritivnu vrednost.

“Iako će vam ovo ponekad delovati kao sjajno rešenje, jer ste u gužvi i nemate vremena, ovakva hrana neće zaštititi vašu porodicu od bolesti. Dobićete so, šećer, zasićene masti i rafinisane ugljene hidrate, sa malo hranljivih sastojaka i vlakana. Nije to nikakva raketna nauka, ako želite jak imunitet, jedite neprerađenu hranu”, zaključila je Mardž Sajdel.



Izvor: Objektiv.rs, realsimple.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar