SAZNAJEMO

Muljanje Tončeva Surdulicu koštalo PET MILIONA: “Kupio kajmak” od svakog dila i dobro plaćao ćutanje

Budžet opštine oštećen i tokom 2016. i 2017. kada je Tončev naložio direktorki Turističke organizacije Surdulica da izdaje nezakonite dozvole za gradnju na Vlasini

Foto: Privatna arhiva

Opštine Surdulica koje su po nalogu ministra Novice Tončeva muljale s javnim nabavkama i oštetile budžet za oko 50.000 evra samo je kap koja je prelila čašu.

Štampano izdanje Objektiva otkriva da je budžet opštine oštećen i tokom 2016. i 2017. kada je Tončev naložio direktorki Turističke organizacije Surdulica Biljani Nikolić da izdaje nezakonite dozvole za gradnju na Vlasini, koja je zaštićeno područje i predeo izuzetnih odlika. Tako je budžet opštine oštećen za 5.000.000 dinara, ali o tome svi ćute.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ZAŠTIĆENI KAO „BELI MEDVEDI

Predelom izuzetnih odlika (PIO) na Vlasini gazduje Turistička organizacija (TO) opštine Surdulica, u okviru koje je i Rendžerska služba. Zadatak rendžera jeste da nadgledaju ovo zaštićeno dobro države i da intervenišu u raznim, a posebno u slučajevima divlje gradnje. Ipak, Novica Tončev i tu koristi priliku da namakne neke pare. – Najveću pažnju Tončev posvećuje tome da se svaki poslovni potez, a većina je zloupotreba budžeta оpštine, pokriva papirima koji nemaju veze sa stvarnim poslovanjem. Uz lepu novčanu nadoknadu, 20 do 30 odsto od ukupne vrednosti posla, to zna svaki čovek u Surdulici, Novica sredi dozvole za nelegalnu gradnju, pa je zato pre nekoliko godina opština kažnjena sa 5.000.000 dinara – pojašnjavaju naši sagovornici i dodaju da su odbornici zaštićeni kao „beli medvedi” i dobro plaćeni za ćutanje.

Bahati Tončev nam svima vređa inteligenciju: Stavlja “dr” ispred imena i ima “genijalno” opravdanje

BUDŽET SE ODREĐUJE PREMA SINU STANISLAVU

Preko te iste TO, saznaje Objektiv, kupuje se oprema za FK Radnik gde je direktor kluba Stanislav – sin Novice Tončeva.

,,Svake godine budžet opštine donosi se na isti način. Nakon sagledavanja FK Radnik kroz budžet, pristupa se opredeljivanju novčanih sredstava za investicije kroz mesne zajednice, javne nabavke velikih vrednosti, učešća u raznim projektima vladinih i nevladinih organizacija i na kraju određuju se sredstva za budžetske korisnike: TO, Surdulički kulturni centar, JP Vodovod, biblioteka, vrtići, škole itd. Tu dolazimo do zanimljivih stvari, tako da na papiru piše odgovarajući iznos kao ulaganja u mesne zajednice od 200 miliona dinara, a u praksi to ulaganje ne pređe ni 100 miliona dinara! MZ dobijaju sredstva samo ako Novica dozvoli da se izvrše određeni radovi, i to minimum da on dobije 15 do 20 odsto od vrednosti poslova”, poručuju oni.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

KOMUNALNO LICKANJE GRADA

Za vreme vlasti Novice u Surdulici sredstva budžeta trošena su na komunalno lickanje grada i fudbal gde se brzo izvlačio novac i pokrivao papirima.

,,Nakon dobijenih izbora Tončev vraća novac iz više pravaca: preko nameštenih fudbalskih rezultata i kladionica, nameštenih licitacija na lokalnim poslovima i po ne kim mesnim zajednicama, a preko sredstava prekogranične saradnje sa Bugarskom, koje finansira EU. On je predstavnik Srbije za međugraničnu saradnju – podsećaju izvori Objektiva te dodaju da nije čudno što su četiri radnice opštine uhapšene upravo zbog muljanja sa parama iz IPA projekata. Tačno se vidi kako je budžet isprepletan u svim svojim segmentima sa FK Radnik i to postaje pravo vrzino kolo gde svi, ama baš svi budžetski korisnici moraju da rade za FK Radnik.

PUŠTAJTE NAM SARADNICE

Predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović je u ime opštine zatražila od nadležnih organa da se uhapšene načelnice brane sa slobode, jer „znaju da nema dokaza da je bilo bilo kakvih zluoptreba”. Kad se već stavila u odbranu koruptivne mreže svog šefa Novice Tončeva, red je da spomenimo i da je ona jedna od ključnih osoba u surduličkim malverzacijama.

,,Aleksandra Popović, inače lekar, kontroliše Zdravstveni centar u Surdulici i određuje ko može da se zaposli i za koju svotu. Imaju svoj pravilnik po kome se naplaćuje svako radno mesto, pa tako zaposlenje radnika koji nije iz zdravstva košta od 500 do 1000 evra, zaposlenje medicinske sestre između 2.000 i 4.000 evra, a kada se zapošljavaju lekari onda se dolazi do vrtoglavih iznosa od 10.000 evra! Upravo tako zaposleni doktori su najbliži saradnici Novice Tončeva”, potvrđuju Surduličani za Objektiv.

Piše: Marija R. Ilić

Ove i mnoge druge teme čitajte u štampanom izdanje lista Objektiv. 

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar