I vrapci na grani znaju da hrana bogata vitaminima pomaže u jačanju imuniteta i utiče na opšte zdravlje ogranizma.
Možda najpopularnije mediteranske voćke kod nas, jesu pomorandže. Bogate su vitaminom C, B i A, sadrže kalijum i kalcijum.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
O njihovim svojstvima možemo da pišemo do ujutru, a danas izdvajamo pet najznačajnijih lekovitih karakteristika.
1. Jačaju imunitet
Pomorandže su pune vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta, što je naročito važno tokom zime kada smo podložniji prehladama i virusima.
Osim toga, visok nivo kalcijuma u ovom voću održava i štiti zdravlje kostiju i zuba.
2. Čuvaju srce
Poslednje studije pokazuju kako magnezijum u pomorandžama dovodi do smanjenja krvnog pritiska.
Ipak, nije preporučljivo ceđenje soka od pomorandže, već konzumiranje cele voćke.
3. Smanjuju holesterol i pritisak
Visoka koncentracija hesperidina, kojeg ima u citrusima, snižava loš holesterol.
Sama pomorandža ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, tako da bi bilo dobro iskoristiti koru u kojoj se nalazi kad god je to moguće.
4. Štite kožu
Antioksidacijska svojstva pomorandže štite kožu od delovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je dnevno popiti čašu soka od pomorandže.
Takođe, bogate su beta-karotenom, koji pomaže u zaštiti ćelija i sprečavanju znakova starenja. Štite želudac i poboljšavaju rad probave.
Imaju bogat izvor netopljivih i topljivih vlakana, pa umanjuju probleme poput sindroma iritabilnog creva.
5. Bolji rad mozga
Folna kiselina i folati, kojih ima u pomorandžama, unapređuju rad mozga i održavaju vitalne organe u dobrom stanju.
Posebno se preporučuju trudnicama, jer pozitivno deluju na razvoj ploda.
Komentari (0)