Tajne klana “Amerika”: Srpski imigranti ušli “u šemu” sa najopasnijom MAFIJAŠKOM PORODICOM u SAD

Jedan od vođa nasilne kriminalne bande "Vestis" bio je i Boško Radonjić, koji je grupu približio ozloglašenog porodici Gambino

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Zahvaljujući optužnici koje je američko tužilaštvo podiglo protiv šefa unije sindikata iz Njujorka i saradnika guvernera ove države Džejmsa Kahila, moć i dobre konekcije klana “Amerika” isplivale su još jednom na površinu.

Jedan od najmoćnijih američkih predstavnika radnika, uhapšen je u oktobru prošle godine u Njujorku. Bio je na čelu unije sindikata koja je zastupala više od 200.000 građevinskih radnika i bio je dobro politički povezan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istraga koju je sproveo američki tužilac utvrdila je da su Kahil i desetorica njegovih saradnika, takođe sindikalaca, u periodu od okobra 2018. do juna 2020. primili mito i radili na štetu radnika koje su zastupali, tako što bi prećutkivali zapošljavanje radnika van sindikata.

Tokom istrage američka policija je prisluškivala Kahilove razgovore zahvaljujući kojima je otkrivena njegova povezanost organizovanim kriminalom i klanom “Amerika”.

U tim razgovorima se hvalio da je “poslednji član Vestisa (Zapadnjaci)”, nasilne kriminalne bande nastale osamdesetih godina u njujorškoj četvrti “Paklena kuhinja”, a čiji je pripadnik bio njegov brat Miki Kahil. Jedan od vođa “Vestisa” bio je i Boško Radonjić, koji je grupu približio ozloglašenog porodici Gambino, preneo je “nydailynews.com” ranije. Radonjić je u Ameriku otišao 1992. godine, a 2011. je preminuo u Srbiji.

– Boškova zamena je sada Majkl Majkl, a on je moj čovek – rekao je u jednom od razgovoru, a tužilaštvo je ocenilo da je reč o Mileti Miljaniću za kog se veruje da je vođa organizovane kriminalne grupe.

Nastali u imigrantskoj zajednici, a sada od njih strahuje svet

Grupa “Amerika” nastala je u srpskoj imigrantskoj zajednici u Americi. Vođe su stasavale na ulicama Njujorka radeći sa italijanskom mafijom da bi se početkom devedesetih vratile na Balkan gde su u ratnim okolnostima brzo uspostavile moćnu organizaciju uključenu u likvidacije, pisao je KRIK.

Nakon što je krajem devedesetih ubijen vođa ove grupe, Vojislav Raičević poznatiji kao Voja Amerikanac, grupu je preuzeo Mileta Miljanić i poveo klan u unosniji posao – međunarodni šverc kokaina.

Tokom naredne dve decenije Miljanić i njegova desna ruka Zoran Jakšić hapšeni su širom sveta – u Grčkoj, Nemačkoj, Peruu, Italiji… Upravo je italijanska policija sprovela najopsežniju istragu o ovoj grupi nazivajući je “uslužnom agencijom” u međunarodnom švercu droge – kokain kupuje od proizvođača iz Južne Amerike i prodaje ga evropskim trgovcima na veliko, držeći se podalje od ulične prodaje.

Miljanić je pobegao iz Italije pre nego što je odslužio kaznu. Vratio se u Ameriku gde živi kao slobodan čovek iako je u Italiji begunac. Ovo je neobično i zbog toga što je protiv njega u Americi 2003. podignuta optužnica za šverc kokaina, ali suđenje nikada nije počelo.

Više sagovornika iz policijskih službi nekoliko zemalja sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali izrazilo je sumnju da grupa ima podršku jedne od najmoćnijih obaveštajnih službi na svetu – CIA.

Zoranu Jakšiću propao plan bekstva

Dok se zamršeno klupko veza klana Amerika odmotava i više od tri decenije od njihovog nastanka, Zoran Jakšić, jedan od šefova, ne miruje ni iza rešetaka. Naime, peruanska policija otkrila je tunel u neposrednoj blizini zatvora Miger Kastro Kastro koji je Jakšić sa svojim prijateljima iz zatvora nameravao da iskoristi za beg sa višedecenijske robije na koju je osuđen zbog međunarodnog šverca droge.

Međutim, osim činjenice da je tunel otkriven, Jakšićev plan srušili su i nadležni, pošto su nekoliko meseci ranije dobili informaciju da Jakšić planira bekstvo, pa su ga prebacili u drugi zatvor.

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar