KARAKTERISTIKE SIJAMKE

Sijamska mačka – 7 odlika karaktera

Najinteligentnija, najaktivnija i najprivrženija egzotična mačka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Sijamska mačka
Foto: pixabay/webandi

Sijamska mačka je jedna od najstarijih vrsta mačaka na svetu. Potiče sa Tajlanda, odatle su i dobile ime, jer se je nekadašnji naziv Tajlanda bio Sijamsko carstvo. Specifične su po svom elegantnom izgledu i plavim očima i predstavljaju njpopularniju i najomiljeniju vrstu mačaka na celom svetu.

Ipak, sijamka ima takav karakter koji možda neće odgovarati svakom vlasniku, mogu biti prilično zahtevne. Zapravo, kažu da više karakterom podsećaju na psa nego na mačku. Izuzetno su lojalne i u stanju su da prate svog gazdu u stopu.

Evo šta sve treba da znate o sijamskim mačkama ako se dvoumite da li da ih usvojite.

1. Boja krzna zavisi od temperature

Jedna od najzanimljivijih stvari kada su u pitanju karakteristike koje ima sijamska mačka jeste to što je njihova boja određena spoljašnjom temperaturom. Za ovo je odgovorna genetika.

Naime, sijamke imaju polu-albino gen. Recimo, svi mačići se rađaju sa plavim očima, a kako stare boja očiju se obično menja. To nije slučaj sa sijamskim mačkama, njihove oči ostaju plave tokom čitavog života baš zbog tog albino gena.

Što se tiče krzna, sijamske mačke se rađaju ili sasvim bele ili sa ponekom svetlom šarom na šapicama i nosu. Kako stare tako dobijaju sve više pigmenta.

Sijamska mačka
Foto: pexels/Marko Obrvan

Stvar je u tome što njihovo krzno postaje tamnije kada su na nižim temperaturama. Rađaju se bele zato što im je u materici toplo, a ako budu živele u toplijim krajevima, gde je temperatura preko 37 stepeni, ostaće svetle. Dakle, više temperature aktiviraju njihov albino gen.

Primetićete da sijamke imaju šare na ušima, njušci, šapicama i repu. Razlog je baš taj što je na ekstremitetima temperatura tela niža nego na stomaku, koji je obično bele ili krem boje.

Naučnici su testirali kako se boja krzna kod sijamki menja, pa su mace odveli u Rusiju i držali ih na temperaturi od -3 do 16 stepeni Celzijusa. Nakon nekog vremena su primetili da je njihovo krzno znatno tamnije u odnosu na sijamke koje vreme provode na kućnoj temperaturi.

Vrlo je moguće da se boja vaše sijamke neće menjati tokom različitih godišnjih doba jer celu godinu provode na sličnoj temperaturiji. Jedino možete primetiti da im je dlaka u letnjim mesecima nešto svetlija nego što je to uobičajeno.

Sijamska mačka
Foto: pexels/HonyeSanges

2. Iuzuetno su dugovečne

Svaki udomitelj želi da mu ljubimac živi što duže. Međutim, neke rase mačaka su dugovečnije od drugih. Sijamke spadaju među najdugovečnije vrste mačaka. Sijamska mačka ima životni vek između 15 i 20 godina.

Inače, jedna od najstarijih mačaka na svetu je upravo sijamska, u pitanju je mačor Skuter star 30 godina.

Razlog zašto su ove mace toliko dugovečne leži u tome što nemaju mnogo genetskih predispozicija za bolesti. Postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju kada usvajate sijamku i time ćemo se pozabaviti nekim od narednih pasusa.

Drugi razlog zašto sijamska mačka ima tako dugačak životni vek je što žive isključivo u kućnim uslovima. Nemojte ih udomljavati ako planirate da ih držite u dvorištu. Postoji nekoliko razloga zašto.

Prvo, sijamke imaju izuzetno karakterističan izgled koji je poznat čitavom svetu. Čak i oni koji se ne razumeju u rase mačaka, znaju kako jedna sijamska maca izgleda. Te ukoliko je budete držali u dvorištu i ispred kuće postoji velika mogućnost da će je uzeti neko ko bi hteo da dobije rasnu mačku za džabe.

Drugo, sijamka je jedna od najrazigranijih i najaktivnijih mačaka. Ona neće mirno ležati u dvorištu, igraće se, juriće po dvorištu, sprijateljiće se sa komšijskim ljubimcima. No, upravo ta razigranost je opasna, jer će se maca toliko razigrati i otići iz dvorišta, gde je odmah veća mogućnost da će je neko uzeti, a na ulici vrebaju još neke opasnosti.

Treća stavka važi za sve mace, ne samo za sijamke. Na ulici je znatno veća mogućnost da će macu napasti neki pas, druge mačke, ili čak čitav čopor. Takođe, veliki je procenat maca koje se povrede ili poginu od udarca automobila. Pored toga, postoje i ljudi koji namerno ostavljaju otrove sa željom da napakoste vlasnicima ljubimaca.

Dakle, mace puštajte napolje samo ukoliko ste sigurni da živite u sigurnom kraju, gde nema puno automobila, a vi imate veliko i ograđeno dvorište. Uvek treba da vam bude prvi izbor da macu držite u kući, radi njene bezbednosti.

Sijamska mačka
Foto: pixabay/liliy2025

3. Tajlandska legenda o sijamkama

Nekada je tipična sijamka imala ukrštene oči i blago savijen rep. Danas je to mnogo ređi slučaj, jer se ove karakteristike kod mačaka ne smatraju lepim i poželjnim, pa su odgajivači ukrštanjem uspeli da izbace gen koji im daje ovakav izgled.

No, u doba Sijamskog carstva ovo je bila najčešća rasa sijamskih maca. Tada je i nastala legenda prema kojoj je čopor sijamki čuvao pehar sačinjen od zlata. Kako su ovo mace koje odgovorno rade svoj posao, toliko su skoncentrisano gledale u pehar ispred sebe da su im se oči ukrstile.

Ista legenda objašnjava i njihov iskrivljeni rep. Mace koje su čuvale pehar su isti obavijale svojim repovima i nisu se micale danima, te im je rep i ostao iskrivljen od tog položaja.

4. Najpričljivija vrsta mačaka

Jedna od karakteristika koju ima sijamska mačka jeste da konstantno mjauče. Javiće vam se čim uđete u kuću, usput će vam pričati kako je provela dan, onda će tražiti da jede, pa će komentarisati hranu. Mnjauču čak i kad gledaju kroz prozor, kao da vam opisuju šta sve vide.

Foto: pixabay/liliy2025

Pričaju i kad žele da se igraju i tokom same igre… da skratimo: pričaju skoro stalno. Toliko da nekim ljudima to može biti iritantno. Svako ko se susreo sa sijamkom zna o čemu pričamo.

Mnjauk ove mačke nekad može podsećati na zvuk bebe koja plače. Zato dobro razmislite da li ste u redu sa tim da živite sa macom koja je ovako glasna. Ako jeste, sijamska maca će vam postati najbolji prijatelj sa kojim ćete moći uvek da popričate.

5. Sijamska mačka voli društvo

Karakteristike koju ima sijamska mačka nije ista kao kod mnogih drugih vrsta mačaka. Većina mački prespava dobar deo dana, vole da se maze samo periodično, pa se onda osame. Sa sijamskom nije ni izbliza tako, zato kažu da su po karakteru bliže psima nego mačkama.

Ove mace su vrlo socijalne i potrebno im je da stalno budu uz nekog inače mogu razviti destruktivna ponašanja. Zato, ako veći deo dana provodite van kuće, često putujete, a nema nikog ko bi bio uz vašu macu, možda je bolje da je ne uzimate.

Sijamke su vrlo društene, takoreći, ekstrovertne mace. Pratiće vas svuda, upliću se među noge, pa pazite da ne stanete na rep ili šapicu dok hodate. A čim se smestite negde očekujte da će vam odmah skočiti u krilo. Tad ih možete maziti i po par sati.

Kad odete na spavanje gotovo je sigurno da će leći pored vas. Verovatno će u nekom trenutku šetati po kući ili stanu tokom noći, ali će većinom provoditi vreme pored vas. Veoma su vezane za svog vlasnika.

Ukoliko niste u mogućnosti da joj pružite pažnje koliko je potrebno jednoj sijamki, preporučujemo da joj nađete društvo. To može biti neka druga maca, a veoma lepo se slažu i sa prijateljski raspoloženim psima. Tako vaša sijamka nikad neće biti sama.

6. Sijamska mačka se lako privikava na rutinu

Mačke generalno vole rutinu, ali karkteristike koje ima sijamska mačka su takve da su posebno vezane za nju. Obično loše reaguju na bilo kakvu promenu. To ne znači da se neće privići na novitete, ali će teže odreagovati. Čak postoji mogućnost i da će se maca inatiti, naljutiti i da će vas ignorisati ako joj, recimo, promenite mesto posipa.

Sijamske mačke se druže
Foto: pixabay/1webandi

Takođe, mogu loše reagovati i na selidbe, ili bilo kakvu drugu promenu u prostoru. Vremenom će se navići, ali isprva očekujte neznatnu promenu u macinom ponašanju.

Primetićete i da sijamke imaju kutak za bilo šta, u jednom kutku će skupljati svoje igračkice, u drugom će najčešće da spava (to će najverovatnije biti vaše krilo), u trećem će se sklupčati kada čuje grmljavinu.

Svaka maca je vezana za prostor, a za rutinu se vezuju naročito kad je u pitanju hrana. Očekivaće da dobije obrok u otprilike isto vreme. Imajte na umu da sijamke jedu više manjih obroka dnevno, one nisu mace koje se prejedaju, zato su uvek vitke.

7. Potrebno im je mnogo fizičke aktivnosti

Sijamska mačka kao poklon dragom prijatelju mužu ili dečku je odličan izbor, ali samo ako ste sigurni da će oni kao vlasnici biti spremni da joj posvete mnogo vremena. Razlog je taj što su ove mace izuzetno aktivne i inteligentne.

Potrebno je stalno ih razigravati; u suprotnom, ako ih ostavite da se igraju same postoji mogućnost da naprave štetu po stanu. Sa druge strane, inteligentne su, te ih u zavisnosti od karaktera možda možete i dresirati, naravno, ako vam to dozvole.

Kao i svakako pametna maca i sijamka može da bude izuzetno svojeglava, pa namerno ne želi da sluša vaše komande. Postavite se kao autoritet, ali istovremeno pokušajte da se prilagodite karakteru sijamke i njenom tempu života. Ukoliko obraćate dovoljno pažnje na njih, smanjuje se mogućnost da sa njima imate problema u vidu oborenih saksija i drugih mačijih nestašluka.

Mala sijamska maca
Foto: pixabay/liliy2025

Sijamska mačka – potencijalni zdravstveni problemi

Sijamska mačka je obično prilično zdrava, odgajivačnica iz koje uzimate macu treba da bude sertifikovana jer vam to garantuje da ćete dobiti kvalitetnu rasu. No, postoje neke bolesti kojoj su podložne sve sijamske mace.

Pojedine rase sijamskih mačaka su podložne raku gastrointestinalnog trakta, neretko oboljevaju od astme, kašlju i povraćaju više od nekih drugih rasa. Sklone su tome da progutaju nejestive predmete kao što je plastika. Nije otkriveno zašto to čine.

Ove mace mogu oboleti i od displazije kukova, zato je neophodno da imaju ishranu punu minerala i vitamina kako bi se održalo zdravlje kostiju.

Ako vam se dopadaju karakteristike sijamske mačke, ona će biti vaš najbolji prijatelj. Inteligentna je, energična, razigrana i veoma privržena svojim vlasnicima – zato je od XIV veka pa do danas jedna od najomiljenijih vrsta mačaka.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar