VAŽNO

Ovo NE SMETE da radite pred vakcinaciju: Srđa Janković objasnio važan sistem, pa pomenuo Čedu Jovanovića

Naš lekar je odgovarajući na pitanja naglasio i to da je vrlo teško dok traje pandemija doći do preciznih procena rezaražavanja koronom

Foto: Printscreen/YouTube

– Malo je preuranjen zaključak da neka vakcina ima prednosti u odnosu na drugu. Za sada su sve pretpostavke – kazao je danas imunolog Srđa Janković i dodao da se ne zna da li sva antitela nakon preležanog virusa štite.

Govoreći za Prvu o Fajzerovoj vakcini koju je primio rekao je da bi primio i bilo koju drugu ako se dokaže da je dobra, ali da je ova u tom trenutku ta bila dostupna za njega i njegove kolege.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vakcina neće pomoći ako je neko već zaražen. PCR test se ne radi pred vakcinaciju – kazao je naš stručnjak.

Janković ističe da je važnije još to što se ne zna koliko će antitela trajati nakon preležanog virusa, te da je dobro da se vakcinišu i oni koji su ga preležali.

– Većina koja se vakciniše neće imati kontraindikacije, jer vakcine nisu žive i nemaju širok spektar ograničenja za hronične bolesti. Neki lekovi su stotinu puta opasniji od vakcine – objasnio je on, pa istakao da oni koji su alergični samo na penicilin, nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine, budući da je veliki broj ljudi alergičan upravo na to.

Naš lekar je odgovarajući na pitanja naglasio i to da je vrlo teško dok traje pandemija doći do preciznih procena rezaražavanja koronom.

Dr Srđa Janković podelio LEPE VESTI: Reči najpoznatijeg srpskog imunologa treba svi da pročitaju 

– Opšti utisak je da je to manjina. Sama činjenica da neko može oboleti drugi put znači da je imunitet slabiji nego kod nekih drugih bolesti kao što su recimo male boginje – pojašnjava imunolog.

O Čedi Jovanoviću

Jedno od pitanja za imunologa bilo je vezano i za ponovno oboljevanje lidera LDP-a Čedomira Jovanovića koji se nalazi prema tvrdnjama njegove supruge u jako teškom stanju.

– Uz želje za ozdravljenje i njemu i svim drugima, treba imati na umu da i osoba koja nema faktore rizika može teže oboleti. Ne treba misliti “neće virus mene” – objašnjava naš lekar.

Srpska nova godina, zimovanja, strahovi…

– Ja se nadam da će svi oni koji proslavljaju Srpski novu godinu imati obzira. Sve što je važilo za Gregorijansku, važi i za Julijansku.

Govoreći o zimovanjima, on je rekao da ćemo videti koliko je pridržavanje mera na tim mestima.

Srbija dobija još jednu VAKCINU: Kina dobila dozvolu za izvoz u našu zemlju, evo kad stiže još DOZA 

-Odlučeno je da ti objekti rade po određenim uslovima, videćemo da li su to ispoštovati – kaže dr Janković.

On je kazao da smatra jako važnim to u kojoj meri smo sposobni da racionalno sagledamo stvari oko sebe.

– Ne treba da podležete strahu. Plaši me strah kada nije racionalan – zaključuje on.

BONUS VIDEO:

Izvor: Blic

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (3)

Ostavi komentar

  1. Vi ste se vakcinisali,a jedina obaveza je da idete sa televizije na televiziju,promivisete i branite nakaradne i katastrofalne odluke KS,dok vase kolege iz crvene zone jos nisu u potpunosti imunizovani jer su Darija,Vulin,Toncev… prioritetniji.Prosvetni radnici su planirani u trecoj(poslednjoj)fazi,a gurate ih u legla zaraze(,,najbezbednija”mesta).

    Odgovori

Ostavite komentar