KROZ SRBIJU

Proveli smo snežni vikend na OVOJ našoj planini – nema gužve a CENE su pristupačne! (FOTO)

Na samo 2 i po sata vožnje od Beograda naći ćete idealno sklonište od gužve, i blagodet za sva čula

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Ivan Marinković

Prvi snežni vikend u Srbiji, koji smo dugo očekivali, izmamio je veliki broj posetilaca na naše planine. Dok izveštaje sa Zlatibora i Kopaonika možete pratiti u mnogim informativnim emisijama i na raznim portalima, Objektiv vam donosi foto-reportažu sa jedne manje popularne, ali zaista magične planine.

Između Kraljeva, Vrnjačke banje i Aleksandrovca nalazi se Goč, jedna od naših najpošumljenijih planina, sa blagom klimom i preko 250 izvora pijaće vode, po čemu je među prvima u Evropi. Takođe, Goč je po raznovrsnosti biljnog sveta jedna od najbogatijih planina Balkanskog poluostrva. Boravak na ovoj planini predstavlja idealnu kombinaciju sa boravkom u Vrnjačkoj banji, i pomaže kod raznih bolesti, a najviše protiv svima dobro poznatog stresa.

Foto: Objektiv.rs/Ivan Marinković
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svakog zimskog raspusta Goč postaje pravo malo dečije carstvo, jer se na kraljevačkoj strani planine, u naselju Dobre vode, nalazi veliko dečije odmaralište. Generacije Kraljevčana pamte zimske raspuste na ovoj čarobnoj planini, i prve korake na skijama koje su napravili upravo ovde. Trenutno na ovoj strani Goča nema žičare ni na jednoj od dve staze, pa se ljubiteljima skijanja preporučuje takozvana „banjska“ strana, gde se može skijati čak i noću.

Kraljevačka strana, koju smo i mi posetili, raj je za decu svih uzrasta, jer je svaka površina sa nagibom rezervisana samo za njih i njihove sanke. Pored dečijeg odmarališta aktivna je i školica skijanja, kao i hotel „Dobre vode“, gde se možete zagrejati i okrepiti. Turističko naselje se nalazi na idealnoj visini od 920 metara, a najviši vrh Goča, Ljukten, je na nadmorskoj visini od 1216 metara. Sve tri strane ove planine su povezane dobrim asfaltnim putevima, pa se do Goča može doći na više načina.

Foto: Objektiv.rs/Ivan Marinković
Foto: Objektiv.rs/Ivan Marinković

Ova planina se najvećim delom nalazi u opštini Vrnjačka banja, od čijeg je centra udaljena samo 15 kilometara. Ako krenete preko Kraljeva do Goča ćete se voziti 30 kilometara, jednim delom i kroz prelepe predele Oglednog dobra Šumarskog fakulteta u Kraljevu, koji ovde ima i nastavnu bazu. Pored tradicionalnih gostiju iz obližnjih gradova, ovog vikenda je na Goču bilo nekoliko hiljada posetilaca iz čitave Srbije – od Novog Sada i Beograda, preko Kragujevca i Čačka, sve do Aleksinca i Niša.

Povoljan apartmanski i hotelski smeštaj, širok spektar različitih aktivnosti, manje gužve i neuporedivo niže cene u odnosu na mnoge druge naše planine, predstavljaju glavne adute ove planine. Udaljenost od Beograda je oko 200 kilometara, najkraćom i najbržom trasom preko Kraljeva, pa već za 2 i po sata (ukoliko krenete auto-putem Miloš Veliki), možete biti u očaravajućem planinskom ambijentu.

Novinar/Foto: Ivan Marinković



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar