Stručnjaci poručuju: Slobodno jedite SLADOLED ZIMI

Rušenje predrasuda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wirestock

Sladoled je jedna od omiljenih letnjih poslastica.

I obično ga jedemo da bismo se rashladili.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, ne treba ga izbegavati ni zimi.

Štaviše, slobodno ga možete jesti tokom čitave godine, bez obzira na spoljnu temperaturu.

Stručnjaci ruše predrasude kada je u pitanju konzumiranje sladoleda zimi. On je, zapravo, jedina poslastica koja odgovara i zimi i leti, a pogotovo nakon težih jela.

Stručnjaci ističu da se samo radi o navikama ili porodičnim tradicijama, kao što je ona kada baka kaže unucima da ne jedu sladoled zimi, jer je to opasno. Stručnjaci, međutim, navode da to nije istina i dodaje da se od sladoleda ne dobija upala grla, a ni upala krajnika. Sladoled ne šteti zimi ni grlu, ni disajnim, a ni probavnim organima.

Foto: Freepik/pvproductions

Lekari čak preporučuju da se sladoled više konzumira zimi nego leti, upravo zbog temperaturnih razlika između našeg tela i spoljne sredine.

Greje organizam

Uprkos činjenici da je u pitanju ledena poslastica, sladoled zapravo može da zagreje ljudski organizam. S druge strane, topla pića greju telo samo nakratko. Naime, ona podstiču znojenje zbog čega se organizam rashlađuje.

Upravo zbog ovakve vrste temperaturnog slaganja namirnica i vremenskih uslova, organizam neće doživeti veliki šok, a to je još jedan razlog da sladoled jedete tokom zime.

Foto: Freepik/teksomolika

Dobar za grlobolju

Grlobolja izaziva, kao što samo ime kaže, bol u grlu. Isto tako prisutna je povišena temperatura, odnosno osjećaj žarenja. Sladoled može svojom hladnoćom, da deluje tako da zapravo smanjuje simptome grlobolje, smanjuje temperaturu, a time i osećaj bolova u grlu.

Što se tiče operacije krajnika, konzumiranje sladoleda nakon zahvata doktor može da dozvoli.

On će ubrzati proces smanjenja upale, i to ne samo na brz, nego i na jako ukusan način.

Foto: Freepik/Racool_studio

Međutim, u obzir ne dolaze sladoledi sa orašastim plodovima, ili žitaricama, jer mogu da nadraže grlo. Najbolji izbor su, u tom slučaju, oni klasični: čokolada, vanila ili jagoda.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar