MEGAEKSKLUZIVNO

Čume je POLUDEO nakon ovih Legijinih reči: Objektiv otkriva kako je vođa Surčinaca postao kralj podzemlja

Sa kraljem crnogorskog podzemlja, Čume je radio na otklanjanju štetnih posledica po državni vrh 2001. u aferi o švercu cigareta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/printscreen/Youtube

Ljubiša Buha Čume (56), godinama je važio za sivu eminenciju srpskog podzemlja i jednog od najmoćnijih ljudi u državi. Tek nakon atentata na premijera Zorana Đinđića, kada postaje svedok saradnik u procesu za ubistvo, dospeva u žižu interesovanja javnosti, koja saznaje mnoge detalje o njegovim poslovima s one strane zakona.

BLISKE VEZE SA MILUTINOM MRKONJIĆEM

U nastojanju da stvori što bolje pozicije u vladajućim strukturama, Buha se konstatno poziva na svoje zasluge u sprovođenju demoktraskih promena, ističući kako je tom prilikom navodno mnogo rizikovao.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“U periodu dok je na vlasti bila SPS, Buha je nastojao da se približi nekim od uticajnih ličnosti političkog establišimenta. Iz tog perioda datira njegova bliska veza sa Milutinom Mrkonjićem, sa kojim i danas ostvaruje blisku saradnju. Mrkonjić se angažovao da posredstvom svojih prijateljskih veza u Crnoj Gori Miroslava Miška Ivaniševića, bivšeg republičkog ministra finansija u Vladi Crne Gore i Miomira Mugoše, bivšeg republičkog ministra zdavlja, ugovori poslove asfaltiranja za račun Buhinog preduzeća. U više navrata, Mrkonjić je isticao kako ga je Buha veoma zadužio, zbog čega je insistirao da mu pokloni kancelarijski nameštaj, kojim bi on opremio pet kancelarija”, piše u belešci.

PAVKOVIĆ MU DAO HELIKOPETER DA OBILAZI PREDUZEĆA

Tokom juna 2001. u vreme udaljavanja premijera Zorana Đinđića i lidera DSS Vojislava Koštunice, Buha je, kako se navodi, posredstvom Perice Petrovića, koji je tvrdio da ima mogućnost za opciju koju zastupa premijer dobije više od 20 generala Vojske Jugoslavije, stupio u kontakt sa Nebojšom Pavkovićem, u to vreme načelnikom Generalštaba VJ, sa kojim je posle kraćeg vremena postao izuzetno blizak.

“Ubrzo nakon toga, Saša Vučković je počeo da za potrebe Buhinog preduzeća “Difens” koristi helikoper Vojske Jugoslavije, kojim je obilazio određene lokacije, uglavom u Vrnjačkoj Banji i Aleksandrovcu”, stoji u dokumentu u kome se dalje navodi kako tu na scenu ponovo stupa medijski ekspet.

“Buha mu je sugerisao da utiče na Zorana Đinđića i Čedomira Jovanovića da prestanu s iznošenjem optužbi na račun generala, a da će zauzvrat za “Difens” biti omogućeno ekskluzivno pravo na izvođenje rekonstruktivnih radova na svim aerodromima VJ, što će im obojici doneti veliku zaradu.”

Posebnu pažnju, Buha je poklanjao uspostavljanju bliskih odnosa sa pojedinim pripadnicima MUP Srbije, kao i bivšeg RDB. Od pripadnika BIA, ustanovljeni su njegovi bliski kontakti sa Miloradom Ulemekom Legijom.

“Početkom marta 2001. , Buha je saznao, najverovatnije od Milorada Ulemeka Legije, da ga prate, što je izazvalo njegov revolt i zbog čega se žalio ekspertu, preteći da će zbog toga tužiti MUP. Takođe, 25. septembra 2001. žalio se Čedomiru Jovanoviću da je dobio pouzdane informacije da je dat nalog da mu se ponovo prisluškuju telefoni, zbog čega je napomenuo da će se žaliti Pavkoviću i Legiji. Buha je u to vreme raspolagao uređajima kontraprislušne zaštite, kao i određenim ofanzivnim sredstvima za primenu tajne kontrole telefonskog saobraćaja”, stoji u dokumentima.

Autor: Ekipa Objektiva

OVU I OSTALE ZANIMLJIVE PRIČE MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA KOJE IZLAZI DANAS, 11. JANUARA

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar