NA VMC KARABURMA

VIRUS ne zna za Božić i praznike: Komandant Ivo Udovičić progovorio o trenutnom stanju sa koronom

Ista je i borba za dah svakog pacijenta i tako već mesecima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Slobodan Miljević

Ne znaju za praznike ni koji je datum. Ne znaju ni koje je doba dana ili noći. Znaju samo za konstantnu borbu sa virusom i poglede pacijenata koji umiru i stisak ruke onih koje su spasili.
Tako je bilo i za Božić u VMC Karaburma.

– Virus ne poznaje praznike niti ovde pratimo koji je praznik. Nekada ne znamo ni koji je dan pa često pitam i sam druge da mi odgovore na to pitanje. Otkako je sve ovo počelo, da ne vodim dnevnike i nemam kalendar, ne bih znao ni koji je dan. Svi dani i svi praznici su isti – kaže komandant privremene vojne kovid bolnice “Karaburma” pukovnik dr Ivo Udovičić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ista je i borba za dah svakog pacijenta i tako već mesecima.

– Pacijent je svestan da se guši i to je najteže. Oni su svesni svog stanja i vidi se očaj i to da hvataju vazduh i da se bore i rukama i nogama za pomoć. Kao davljenik pod vodom – kaže Udovičić.

Komandant Ivo Udovičić PRVI primio FAJZEROVU vakcinu: Počela imunizacija na VMC Karaburma (FOTO)

Ističe da su poslednji trenuci života najteži jer tada nema načina da se pacijentu pomogne. Najteže je gledati kako se gasi mladi život.

– Najmlađi pacijent koji nam je preminuo je imao 37 godina. Dan ranije smo pričali sa njim, uveče mu se stanje naglo pogoršalo, intubirali smo ga, ali je tokom noći preminuo. Sutradan nam je zazvonio telefon, a sekretarica mi je rekla da je njegova supruga sa druge strane. Ona očekuje bolju informaciju o njegovom stanju, a mi treba da joj izjavimo saučešće preko telefona… – kaže doktor Udovičić.

Više ništa ne može da nas IZNENADI: Komandant VMC Karaburma o koroni i predstojećim praznicima

Ipak, virus u jednome nije uspeo, da lekarima otme optimizam.

– Neko je jednom rekao da ako spasite jedan ljudski život, spasili ste ceo svet. Ja se vodim i tom filozofijom. Mi nikada ne odustajemo i borimo se do poslednjeg momenta – kaže Udovičić.



Izvor: Pink

Komentari (1)

  1. Uopste nije lako lekarima i ostalom medcinskom osoblju, posebno sto ni sami nisu sigurni da li se bore na pravi nacin, ali ipak daju sve od sebe, i mi bi smo se trebali bar malo potruditi za sebe, a njima olaksati borbu, pre svega biti disciplinovan, jacati imunitet sa npr. vitamin D, opc+c, cink, obavezne maske i distance

    Odgovori

Ostavite komentar