Evo kako da vam nikad ne podmetnu lažnu novčanicu

Broj falsifikovanih novčanica u porastu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Novac
Foto: Printscreen/YouTube

Direktor Odeljenja za borbu protiv falsifikovanja i analizu novca NBS, Miroslav Jeremić, objasnio je za RTS kako da se građani zaštite i prepoznaju prevaru.

Jeremić rekao je da centralne banke pokušavaju da proizvedu novac sa takvim zaštitnim elementima koje je jako teško imitirati, dok falsifikatori nastoje da se, koristeći tehnička sredstva, što više približe originalu. Postoji mašina koja ima softver za prepoznavanje falsifikata, ali falsifikatori stalno stvaraju nove načine prevare, ističe Jeremić i dodaje da je najbolje porediti original i novčanicu za koju se sumnja da je lažna. Vizuelno izgledaju isto, ali ako pređete jagodicom osetiće se neravnine na originalu, navodi Jeremić i dodaje da su veoma važni serijski brojevi novčanica.

“Građanin, ukoliko ima sumnju da ima falsifikovanu novčanicu, ima dve varijante: jedna je da ode u najbližu policijsku stanicu i da to prijavi, a druga da ode u najbližu banku”, navodi Jeremić.

Ako postoji sumnja, dodaje, novčanica će u oba slučaja završiti u Narodnoj banci na ekspertizi, a građanin će dobiti izveštaj da li je reč o originalu. “U tom slučaju mu se novčanica vraća, a ako je falsifikat, onda nažalost ostaje bez te novčanice”, zaključio je Jeremić.

Četvorica Beograđana uhapšena su pre dva dana zbog sumnje da su falsifikovali više od dva miliona dolara. Neke od otkrivenih lažnih novčanica prošle su proveru u menjačnicama i veruje se da ih još ima u opticaju.

Hapšenje falsifikatora! Štampali dva miliona lažnih novčanica, u toku pretresi na više lokacija (FOTO)Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar