Preminuo reditelj Nikola Stojanović: Pamtimo ga po filmovima “Od zlata jabuka” i “Belle Epoque”

Preminuo je u 79. godini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Mihajlo Stankovic

Poznati filmski reditelj i scenarista, istoričar i teoretičar filma Nikola Stojanović preminuo je u 79. godini, saopšteno je iz Jugoslovenske kinoteke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Autor je nagrađivanih filmova “Od zlata jabuka”, “Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu”. Karijeru je započeo u Sarajevu, a nastavio u Novom Sadu i Beogradu. Bio je profesor istorije filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je doktorirao sa tezom o Akiri Kurosavi.

Nikola Stojanović rođen je 1942. godine u Dušanovu kod Leskovca, a školovao se u Beloj Crkvi, Beogradu, Podgorici i Sarajevu, gde je 1965. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Još u vreme studija bavio se filmskom publicistikom i amaterskim filmom, a njegova kratkometražna ostvarenja bila su zapažena i na domaćim i na međunarodnim festivalima.

Prvi dugometražni film, “Draga Irena”, snimio je 1970. godine, a potom i “Polenov prah” (1974), “Pogled u noć” (1978) i “Od zlata jabuka” (1986), za koji je nagrađen na 25. Međunarodnom festivalu filma za omladinu u Španiji.

Svoj poslednji dugometražni igrani film “Belle Epoque” snimio je 1990. godine za Bosna film, ali je zbog ratnih zbivanja materijal ostao “zarobljen” u Jadran filmu u Zagrebu. Premijera je održana tek 2007. godine, pod naslovom “Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu”, i to na Prvom filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu, gde je osvojio Gran pri “Ibis” za najbolji film, podsećaju u Jugoslovenskoj kinoteci.



Izvor: Telegraf

Komentari (1)

Ostavite komentar