Objektiv sa ministarkom Matić kakvu ne znate: Majstor sam za knedle i jagnjeći but

- Kuvam, i to sa zadovoljstvom, to je talenat koji sam nasledila od pokojne majke, vrsne domaćice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić uvek je nasmejana i doterana, odmerena u izražavanju, stilizovana, a istovremeno prizemna. Ona je krajem ove godine prihvatila da vodi resor koji je usled krize izazvane koronavirusom doživeo najteže momente u istoriji.

Ipak, kada se radne obaveze završe, za list Objektiv, ministarka otkriva kako izgleda život jedne porodične žene, sa svim onim što on nosi.

Koliko vam prijaju komentari da ste najlepša ministarka?

– Mislim da svim ljudima prijaju komplimenti na račun fizičkog izgleda i da je predrasuda da se samo ženama procenjuje lepota. U političkom životu je to specifično, postoje dvostruki standardi.

Jedni smatraju da je ženska lepota prepreka, jer „narušava” ozbiljnost profesije, dok drugi, naprotiv, očekuju da žene uvek budu privlačne, pa i kao političarke. Moje lično iskustvo je da su na kraju uvek najvažniji rezultati rada, ali vama svakako hvala na komplimentu.

Šta najradije kupujete?

– Najradije kupujem poklone za članove svoje porodice i prijatelje. Nemam specifične lične potrebe u pogledu garderobe niti bilo čega drugog. Za sebe kupujem „u prolazu” i prema trenutnoj inspiraciji.

Kako izgleda vaš život kada se radne obaveze završe? Kako provodite slobodno vreme?

– Kao i svi porodični ljudi, zajedno sa suprugom, posvećujem se deci, njihovim školskim obavezama i sportskim aktivnostima, idemo u šetnje i slično. Naravno, tu su i muzika i knjige.

 Kuvate li? Šta najradije spremate za prijatelje?

– Kuvam, i to sa zadovoljstvom, to je talenat koji sam nasledila od pokojne majke, vrsne domaćice. Moja deca najviše vole pite koje pravim od bundeva i jabuka, ali i picu. Moji prijatelji i članovi familije kažu da sam postala majstor za jagnjeći but s povrćem u rerni, dok sam ja lično najsrećnija što sam tokom vanrednog stanja usled kovida-19 naučila da pravim knedle sa šljivama!

S obzirom na to da ste po zvanju profesor srpskog jezika i književnosti, koji pisci su vam najdraži i kako gledate na savremenu književnu scenu?

– Najteži je prvi deo pitanjа. Мogla bih da nabrajam jako dugо. Uvek se vraćam velikanima naše književnosti, kao što su Miloš Crnjanski i Andrić, Rastko Petrović, Vasko Popa, Momčilo Nastasijević, Branko Miljković, Vladan Desnica, Krleža i tako dalje. Kada su u pitanju internacionalni autori volim da se vratim uvek aktuelnom Šekspiru, omiljenom Tomasu Manu, Dostojevskom…Pratim i savremenu književnost, posebno nove knjige Nadežde Jovanović Purić, obožam njen rad.

Vi ste jedna izuzetno uspešna žena koja zrači pozitivnom energijom. Šta je vaš izvor pozitivne energije i kako se opuštate?

– Snagu i pozitivnu energiju dobijam od svoje porodice, ali i od podrške u profesionalnom okruženju.

Koji je vaš životni moto?

-Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo.

Da li se muškarci u Srbiji plaše uspešnih žena?

– To je stereotipna slika koja podrazumeva da su uspešne žene neka posebna vrsta  i da muškarci moraju da dominiraju, pa im zbog toga jake žene predstavljaju pretnju. Mislim da je naše društvo u velikoj meri prevazišlo takva razmišljanja.

Šta vas najčešće rastuži i događa li vam se da zaplačete?

– Sećanje na pokojnu majku i stradanje nedužnih – to me uvek rastuži i često rasplače.

Da je situacija drugačija i da Novu godinu dočekuje u restoranima, koju biste pesmu poručili?

Najbolji provod za doček Nove  godine je uvek kod kuće, sa porodicom, a najlepša pesma je smeh i radosni povici dece kada otvaraju poklone. Ta pesma hrani moju dušu.

Piše: Milica Vojtek

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar