TUGA

Preminuo dramaturg i reditelj Dušan Jovanović

Važio je za jednog od najplodnijih jugoslovenskih i slovenačkih dramskih pisaca i pozorišnih reditelja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Veliki reditelj, dramaturg i esejista Dušan Jovanović preminuo je u 82. godini, javili su slovenački mediji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jovanović, koji je rođen 1. oktobra 1939. godine u Beogradu, važio je za jednog od najplodnijih jugoslovenskih i slovenačkih dramskih pisaca i pozorišnih reditelja, piše 24ur.

U bogatoj karijeri potpisao je režiju više od stotinu komada, a napisao je i brojne dramske tekstove, TV drame, eseje, kratke priče…

Užas u Laktašima: Preminuo muškarac koji je upucan sat i po pre ponoći

Još kao dečak, kada je imao deset godina, nakon razvoda roditelja seli se u Ljubljanu, gde je na Fakultetu umetnosti studirao engleski i francuski jezik, a završio i pozorišnu režiju na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju.

Preminuo Dragan Janjić

,,Moj otac je bio zaposlen u jugoslovenskoj novinskoj agenciji Tanjug, a 1951. godine je poslat u Ljubljanu da ovde otvori filijalu. I tako je ovde u centru Ljubljane, u Trubarjevoj ulici, pomogao otvaranje novih prostorija za Tanjug. Zajedno sa mojom maćehom Paulom, koja je iz prvog braka imala ćerku, preselili su se u Ljubljanu i poveli mene sa sobom. Imao sam deset godina”, sećao se Jovanović.

Srbija je izgubila VELIKOG ČOVEKA: Preminuo Milutin Petrović u Beogradu

U svet pozorišta ušao je najpre kao kritičar, da bi potom osnovao Študentsko aktualno gledališče (ŠAG). Jedan je od osnivača i Gledališča Pupilije Ferkeverk krajem šezdesetih i Eksperimentalnega gledališča “Glej” početkom sedamdesetih, kada je napisao groteskni roman “Don Žuan na psu ili Zdrav duh u zdravom telu”.

Od 1978. do 1985. bio je umetnički rukovodilac Slovenskog mladinskog gledališča, a nekoliko godina kasnije postao je docent na Akademiji za kazalište.

Dobitnik je brojnih priznanja u Sloveniji i na prostoru čitave nekadašnje Jugoslavije. Među njima su: Borštnikove nagrada za režiju, Prešernove nagrade, Sterijina nagrada, Gavellina, Bojan Stupica… Na pozorišne scene je postavljao komade Miroslava Krleže, Branislava Nušića, Joneska, Beketa, Šekspira, Gorkog, Čehova, Molijera…

Predstave “Oslobođenje Skoplja” i “Karamazovi”, koje je radio za KPGT osamdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji su bile zabranjivane, a u inostranstvu nagrađivane.

Kada je u oktobru 2019. proslavio 80. rođendan, Primož Jesenko iz Slovenačkog pozorišnog instituta napisao je: “Dušan Jovanović više od pet decenija sukreira slovenačke i šire pozorišne događaje”.

Tužan dan za srpski sport: Preminuo legendarni Slobodan Bojković

Pre dve godine objavio je autobiografski roman “U starim godinama sam se zaljubio u majku”, žanrovski hibrid eseja, autobiografija i memoara. Poslednji Jovanovićev tekst “Boris, Milena, Radko” objavljen je 2013. godine – a inspiraciju je pronašao u pravom ljubavnom trouglu između Milene Zupančič, Radka Poliča – Raca i sebe.

Imao je običaj da kaže: “Ne žalim ni za čim, i mislim ozbiljno”.

Iza sebe je ostavio suprugu, čuvenu slovenačku glumicu Milenu Zupančić, sa kojom je dobio ćerku Mašu Jovanović.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar