Prejedanje za praznike je POGUBNO! 7 načina da ga IZBEGNETE

Ne morate da naškodite svom organizmu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Osim što su lepi zbog običaja i provođenja vremena sa porodicom, praznici su i sinonim za hranu.

Većina nas je ne zaobilazi, a pokleknu čak i oni najdisciplinovaniji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I nije najstrašnije to što jedemo hranu koju možda baš i ne bi trebalo da jedemo, već što se prejedamo.

A onda sledi mučenje u vidu bolova u stomaku, glavobolje i, naravno, viškom kilograma, koje neki skidaju i tokom cele godine.

I zato bi bilo dobro da primenite ove savete kako biste izbegli to čuveno prejedanje i poštedeli, kako sebe, tako i svoj organizam.

Foto: Freepik/aleksandarlittlewolf

Napravite spisak pre kupovine

Prodavnice su prepune primamljivih namirnica i mnoge od njih su na popustu, što je idealno da se “upecate” i pokupujete i ono što vam treba i ono što vam ne treba. Ali… najbolje bi bilo da se pridržavate liste koju ste unapred pripremili kod kuće i da kupite ono što vam je zaista neophodno. Poštedećete i sebe i svoj novčanik.

Jedite polako

Ovo i inače treba da radite, a pogotovo tokom praznika. Žvaćite pažljivo i polako i nemojte jesti u nedogled zato što imate osećaj da ste gladni. Bolje sačekajte da se hrana slegne, pa tek onda procenite da li bi trebalo da nastavite, ili završite sa obrokom. Pun sto hrane, svakako, mami da jedete u nedogled, ali budite svesni hrane koja je oko vas i razmislite pre nego ponovo napunite u tanjir.

Foto: Freepik/bearfotos

Kombinujte namirnice

Nakon ručka bi trebalo da odmorite barem sat vremena, pa tek onda da se “bacite” na dezert. Važno: Nemojte probati sve slatkiše redom. Odaberite jedan. Biće vam dovoljan.

Klasičan jelovnik učinite zdravijim. Na primer, umesto proje sa sirom i suhomesnatim proizvodima, za predjelo napravite samo proju i vitaminsku salatu.

Umesto raznih soseva i teških “salata” i rolata, neka se na vašoj trpezi nađe što više svežeg povrća. U sarmu ne stavljajte suvo meso, već pred kraj kuvanja dodajte malo ulja sa alevom paprikom ili drugim biljnim začinima. Jedite meso, ali bez kožice.

Odlučite se za jedno alkoholno piće – ili aperitiv, ili čaša alkohola uz obrok, ne jedno i drugo.

Fizička aktivnost

Smislite porodičnu zanimaciju koja će uključiti zajedničku fizičku aktivnost. U isto vreme ćete se zabaviti, ali ćete i potrošiti pojedene kalorije. Prošetajte na kratko pre ručka, ili ustanite pola sata ranije i trčite. Umesto lifta koristite stepenice.

Foto: Freepik/wayhomestudio

Ublažite nadimanje i sprečite mučninu

Gorki sastojci pospešuju varenje. Zato posle jela žvaćite nekoliko zrna nara, anisa ili kima. Dobre su i kapi od maslačka i kleke. Takođe, važno je da umirite stomak i podstaknete njegov rad kako bi hrana brzo otišla u creva. U tome će pomoći kašičica matičnjaka na kocki šećera, ili kapi koktela od gorkih biljaka, kima, kamilice, nane i matičnjaka.

Sjedite uvijek pravo da vam se želudac ne bi zavezao. Pomoći će i tablete sa sastojcima koji neutrališu kiselinu, a najbolji su magnezijum i aluminijum u kombinaciji.

Izlečite mamurluk

Ako ipak volite dosta da popijete, gledajte da se dobro naspavate i da unosite dosta tečnosti, sveže ceđene voćne sokove i vitamin C. Efikasno je i naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom.

Foto: Freepik/diana.grytsku

Ako se ipak prejedete…

Posle prejedanja izbegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, kao i hranu sa puno šećera. Unosite dovoljno cinka, nekoliko badema, ćuretinu i suve kajsije. Takođe, u smanjenju nadutosti mogu da vam pomognu probiotski jogurt, čorbe od povrća, kompot, bareno povrće i salate. Za bolje varenje preporučuje se da popijete espreso kafu ili čaj od nane ili matičnjaka.

Izvor: Objektiv.rs, Srpska info

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!