Oluja “Bela” opustošila Francusku i Englesku, a uskoro stiže i na Balkan (VIDEO)

Oluja "Bela" zahvatila je u nedelju Veliku Britaniju i severnu Francusku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/WikimediaImages

Oko 12.000 kuća na severu Francuske trenutno je bez električne energije, a najteže pogođena područja su obalne regije Bretanja i Normandija, izvestila je novinska agencija AFP pozivajući se na energetsku firmu „Enedis“.

Meteorološka služba Meteo France izdala je upozorenje na jake nalete vetra i udare visokih talasa na obali Atlantika, a okrug La Manš pozvao na oprez zbog snažnog vetra u morskom kanalu između Francuske i Engleske.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bela je ranije pogodila značajan deo Britanskih obala, donevši obilne kiše i nalete vetra do 112 kilometara na sat.

U celoj zemlji i dalje je na snazi više od 100 upozorenja na drastičan porast nivoa voda.

Vlasti u jugoistočnoj Engleskoj ranije su savetovale da više od 1.300 ljudi napusti svoje domove tokom prazničnog perioda.

Bela stiže i u Hrvatsku
Ciklona Bela stiže i u Hrvatsku, objavio je u posebnom saopštenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

“Mi ćemo utiecaj Bele početi da osećamo već danas, u nedelju, jer će vazdušni pritisak naglo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i po dana! Stoga se naoružajte strpljenjem budući da će mnogi biti razdražljivi. No, to nisu najveći problemi koji nas očekuju”, napisali su.

Naime, dok ciklon koji je donijo zahlađenje polako popušta, već drugi, koja zahvata celu Evropu, kuca na vrata pa će buru brzo zameniti jugozapadni vetar i jugo koji će do ponedeljka već biti olujno, u gorju i orkansko, prenosi Index.hr.

Udari vetra južnih smerova nerietko će biti i preko 100 km/h u višem gorju, a moguće i ponegde na moru stvarajući visoke talase, mestimično i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom saobraćaju.

Već će krajem ponedeljka vetar slabiti, no oprez će u delovima zemlje biti potreban i dalje.

Olujno vrieme i u BiH

U Bosni i Hercegovini se sutra očekuje snažan vetar.

“Sutra se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Prije podne ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sa slabom kišom. Poslije podne ili u večernjim satima kiša se očekuje u cijeloj zemlje, a na planinama snijeg. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar jak sa olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, južnog smjera”, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih olujnih udara juga u većem delu Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdato za sutra od 12 do 24 sati.

“Očekuju se udari juga između 60 i 80 kilometara na sat, lokalno oko ili iznad 90 kilometara na sat”, navode iz FHMZ.



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar