Čokoladni tartufi su izvrstan desert od dva osnovna sastojka, čokolade i pavlake.
U suštini to su kuglice uvaljane u kakao, čokoladu, kokos, orašaste plodove ili šta već volite.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Kombinacija iz snova, zar ne?
Sastojci za 30 tartufa:
- 250 ml slatke pavlake
- 100 g šećera
- 40 g maslaca
- 250 g tamne čokolade
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g tamne čokolade
- 2 kašike kakaa

Priprema
Staviti slatku pavlaku u manji lončić i na srednje jakoj vatri pustite da proključa. Sklonite s vatre i ostavite sa strane. Istovremeno u manju posudu svetlog dna staviti šećer pa rastopiti na laganoj vatri. Kad se sav šećer otopio i dobio zlatno žutu boju, sklonite posudu s vatre pa pomalo ulivati pavlaku. Vratiti posudu na vatru, pa dodati maslac i sol. Mešajte dok se šećer, ne otopi i dobije glatki umak.

Tada umešati čokoladu i na sasvim laganoj vatri je rastopite. Kad smesa postane glatka, umešati ekstrakt vanile i sklonite s vatre. Ohladite pa ostavite u frižider na 2-3 sata, ili dok se ne stegne. Onda kašičicom vaditi komadiće kreme i slagati na tacnu obloženu papirom za pečenje. Staviti u frižider na 20-30 minuta da se ohlade. Nakon toga su manje lepljivi za valjanje.

Svaki komadić valjati među dlanovima i oblikovati kuglice, ne moraju biti pravilne. Brzo valjati jer se tope od topline ruku. Slagati na tacnu obloženu papirom za pečenje i spremiti u zamrzivač da sasvim očvrsnu i ohlade se. U manjoj posudi na laganoj vatri rastopiti čokoladu. Tartufe viljuškom provaljati kroz čokoladu, malo ocediti i slagati na tacnu obloženu papirom za pečenje.

Kako su tartufi ledeni, čokolada će se odmah stegnuti, ali ih ipak spremiti u frižider na par minuta pre oblaganja kakaom. Kakao prosejati u malu šoljicu za kafu. Tartufe, jedan po jedan, uvaljati u kakao (vrteći šoljicu), pa kroz cediljku za čaj prosejati od viška kakaa. Slagati na tanjir i ostaviti u frižider. Za pravi ukus, izvaditi tartufe iz frižidera 10 minuta pre konzumacije.
Komentari (0)