ODUŠEVIĆETE SE

Nezaboravan ukus: Zasladite dan, napravite čokoladne tartufe (RECEPT)

Laki su za pravljenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Čokoladni tartufi su izvrstan desert od dva osnovna sastojka, čokolade i pavlake.

U suštini to su kuglice uvaljane u kakao, čokoladu, kokos, orašaste plodove ili šta već volite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kombinacija iz snova, zar ne?

Sastojci za 30 tartufa:

  1. 250 ml slatke pavlake
  2. 100 g šećera
  3. 40 g maslaca
  4. 250 g tamne čokolade
  5. 1 prstohvat soli
  6. 1 kašičica ekstrakta vanile
  7. 200 g tamne čokolade
  8. 2 kašike kakaa
Foto: Pixabay/Mrdidg

Priprema

Staviti slatku pavlaku  u manji lončić i na srednje jakoj vatri pustite da proključa. Sklonite s vatre i ostavite sa strane. Istovremeno u manju posudu svetlog dna staviti šećer pa rastopiti na laganoj vatri. Kad se sav šećer otopio i dobio zlatno žutu boju, sklonite posudu s vatre pa pomalo ulivati pavlaku. Vratiti posudu na vatru, pa dodati maslac i sol. Mešajte dok se šećer, ne otopi i dobije glatki umak.

Foto: Picjumbo/Karel

Tada umešati čokoladu i na sasvim laganoj vatri je rastopite. Kad smesa postane glatka, umešati ekstrakt vanile i sklonite s vatre. Ohladite pa ostavite u frižider na 2-3 sata, ili dok se ne stegne. Onda kašičicom vaditi komadiće kreme i slagati na tacnu obloženu papirom za pečenje. Staviti u frižider na 20-30 minuta da se ohlade. Nakon toga su manje lepljivi za valjanje.

Foto: Freepik/freepik

Svaki komadić valjati među dlanovima i oblikovati kuglice, ne moraju biti pravilne. Brzo valjati jer se tope od topline ruku. Slagati na tacnu obloženu papirom za pečenje i spremiti u zamrzivač da sasvim očvrsnu i ohlade se. U manjoj posudi na laganoj vatri rastopiti čokoladu. Tartufe viljuškom provaljati kroz čokoladu, malo ocediti i slagati na tacnu obloženu papirom za pečenje.

Foto: Unsplash/Tamas Pap

Kako su tartufi ledeni, čokolada će se odmah stegnuti, ali ih ipak spremiti u frižider na par minuta pre oblaganja kakaom. Kakao prosejati u malu šoljicu za kafu. Tartufe, jedan po jedan, uvaljati u kakao (vrteći šoljicu), pa kroz cediljku za čaj prosejati od viška kakaa. Slagati na tanjir i ostaviti u frižider. Za pravi ukus, izvaditi tartufe iz frižidera 10 minuta pre konzumacije.

 



Izvor: Objektiv.rs, coolinarka.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar