VEZIVANJE I DREŠENJE

Sutra slavimo Materice: Veselom običaju VEZIVANJA se posebno raduju DECA, evo šta majke treba da pripreme

Običaj "vezivanja" i "drešenja" predstavlja mnogo više od puke igre ukućana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/bristekjegor

Srpska pravoslavna crkva sutra slavi dan majki i žena – Materice.

Ovaj praznik se proslavlja dve nedelje pred Božić i najveći je hrićanski praznik majki i žena. Običaj je da deca porane i da, unapred pripremljenim koncem, maramom, vezicom ili šalom na prepad zavežu svoju majku za noge.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na taj način deca majci čestitaju praznik, a majka im zauzvrat deli poklone kolače, slatkiše, igračke i druge sitnice i tako se “dreši” .

Danas slavimo PET HRABRIH muževa: Važno je da izgovorite ove reči

Običaj “vezivanja” i “drešenja” predstavlja mnogo više od puke igre ukućana, jer se njime potvrđuje veza ljubavi kojom su povezani svi članovi hršćanske porodice. Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone, i na taj način se dreši. Na isti način se vežu i sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima.

Srbi prave posne slave, a zaboravljaju NAJVAŽNIJE: Morate da ispoštujete i pravilo koje se ne tiče hrane 

Materice predstavljaju deo tronedeljnog ciklusa praznika koji se slavi pred Božić, nedelju dana ranije su detinjci, a nedelju dana kasnije očevi.

Materice se nalaze u središtu tog ciklusa simbolizujući majku u centru porodice, kao čuvara ognjišta i porodične ljubavi, kao onaj koji sve to povezuje, poput stezaljke i duhovnog mosta. Ona je “stezaljka dece” i očeva, ali i porodice i Isusa Hrista, po hrišćanskom verovanju.

Vezujete deci crven konac i krstite se u prevozu? Pročitajte kakve opasne GREHE Srbi čine zbog sujeverja

Radosni običaj vezivanja na sutrašnji praznik podseća nas da ljubav ne može biti prisilno “vezana” i stečena, ali i da treba za nju nešto učiniti, to jest dati i uzvratiti ljubav.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar