Bolje ih potražite na drugom mestu: Ove stvari nikada NE bi trebalo da KUPUJETE u supermarketima!

Veoma lako je upasti u zamku "popusta", "zdravih" proizvoda...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/drobotdean

Kada je o kupovini proizvoda reč, par faktora tu igra odlučujuću ulogu.

Cena i pakovanje su na prvom mestu, ali ipak, postoje stvari koje bi ipak trebalo da zaobiđemo u radnjama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na prvom mestu, proverite dobro rok trajanja. Uvek je bolje da tražite od prodavca da vam iseče novo parče, bilo mesa, bilo sira, jer se nalepnice sa rokom trajanja lako mogu prelepiti.

Takođe, plastične kese nisu najsigurnija ambalaža. Da bi se proizvod sačuvao, prodavci se moraju striktno pridržavati roka trajanja i preporučenih temperaturnih uslova, navodi se na portalu eatthis.com.

Foto/Unsplash/Hobi industri

Takođe, obratite pažnju i na radnje u kojima se hleb ne isporučuje u ambalaži. Kako navode određeni inspektori, često su svedočili da se hleb iz korpi i kutija vadio i stavljao na police bez zaštitnih rukavica.

Određena hrana može biti i veoma opasna po vaše zdravlje. Stručnjaci ne preporučuju kupovinu mariniranog mesa jer sadrži puno aditiva i vode. Neki od zaposlenih na mesnom odeljenju otkrili su neke detalje: “Ovo je gotovo uvek proizvod kojem je istekao rok trajanja. A dodaju se začini da bi se ublažio miris amonijaka. Ovo meso se takođe može pretvoriti u mleveno meso za polpete, kobasice i druga “gotova” jela iz supermarketa. ”

Foto/Pixabay/Alexas_Fotos

Ljubitelji sušenog voća bi takođe trebalo da obrate pažnju. Ne znači uvek, primera radi, da su sušene kajsije koje su jarko narandžaste zapravo zdrave za jelo. One ponekad izgledaju sjajno i lepljivo jer su bile natopljene šećernim sirupom. Ovi uslovi su raj za bakterije. A sušene kajsije mogu biti svetlo narandžaste boje zbog sumpor-dioksida, što može izazvati glavobolju i upalu grla. Prirodne sušene kajsije tamne i boja je više smeđa nego narandžasta.

Sa druge strane, mnogima je omiljeni dodatak majonez. Ipak, kako dolazi u plastičnom pakovanju, morate obratiti pažnju na ambalažu. Ako zidovi pakovanja nisu dovoljno debeli, kiseonik može prodreti kroz njih. Reaguje sa majonezom, a proizvod oksidira, brže propada i gubi boju i ukus. Dakle, kupac rizikuje da kupi proizvod čiji je rok trajanja već potpuno istekao.

Foto: Freepik/ lifeforstock

Omiljeni gumeni medvedići su samo mešavina šećera, skroba, limunske kiseline i želatina. Kao što znate, želatin se pravi od otpadaka mesne industrije poput kostiju, kože i hrskavice, koji se melju i prokuvaju.

Granola je dugi sinonim za zdravu ishranu. Međutim, verzija ovog proizvoda u prodavnicama sadrži puno šećera. Bilo bi mnogo jeftinije i zdravije da sami napravite granolu mešanjem ovsene kaše, orašastih plodova i bobičastog voća.

Mnogi ljudi znaju da u ribljim štapićima nema ni traga ribi, ali i dalje ih kupuju. I pored niskokaloričnog sadržaja, proizvod se sastoji od ugljenih hidrata i hemijskih aditiva.

Foto: Pixabay/geralt

Popusti nisu uvek isplativi. Svetle oznake sa cenama privlače kupce i stvaraju osećaj dobre kupovine. Ali ponekad je ovo samo način da se određeni proizvod razlikuje od mnogih drugih, a niža cena ne garantuje uvek da će vam kupovina biti isplativa.

Takože, morali biste biti svesni povrća svetlog i savršenog izgleda, jer je često ispunjeno hemikalijama koje im daju atraktivan izgled. Prirodno uzgajano povrće ima mutniju boju, ali i nisu pravilnih oblika.

Kada kupujete povrće i voće, trebalo bi da se pridržavate pravila – kupujte voće kad je sezona. Generalno, birajte voće koje je ubrano nedavno i u blizini. Što je voće svežije, to je korisnije i što bliže raste, prodavac mora manje da smislja različite trikove da bi sačuvao prezentaciju.

Foto/Pixabay.com/ Dominik & Frederike Schneider

Čak ni pčelari neće moći da procene kvalitet meda u zatvorenoj ambalaži. Tako se atraktivan proizvod može napuniti dodatkom šećera ili prethodno zagrejati. Stručnjaci posebno savetuju da izbegavamo derivate – kremasti med ili medeni mus, jer su samo proizvodi sa diskutabilnim sastojcima.

Vreće sa smrznutim povrćem često sadrže toliko leda koliko i povrća. Osim toga, smrznuto povrće je obično jednako zdravo kao i sveže. Ali vredi zapamtiti da bi mogli izgubiti vitamine tokom procesa zamrzavanja.

Kefir sa niskim sadržajem masti – prema lekaru i nutricionisti Mariat Mukhina, bolje je odabrati kefir sa sadržajem masti od 3,2 odsto. Kefir sa niskim sadržajem masti ne sadrži masti, a vitamini rastvorljivi u mastima, poput vitamina D, ne mogu se apsorbovati u odsustvu molekula masti. A vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma.

Foto/Freepik/Freepik

Proizvodi sa veštačkim zaslađivačima. Nemački naučnici kažu da iako zaslađivači ne izazivaju rizik od raka, njihova upotreba je neopravdana – ne pomažu u normalizaciji količine šećera u krvi niti vam pomažu da izgubite kilograme.

Već iseckan zeleniš bi takođe trebalo da izbegavate jer u većini slučajeva ima kratak rok trajanja.

Jaja takođe ne bi trebalo da kupujete u prodavnicama, a pogotovo ne u hipermarketima. Uvek je bolje da platite i više i kupite svež proizvod, nego da se “kockate” sa onim što dobijate u kartonskim kutijama.

Koje proizvode vi kupujete u prodavnici, a koje gledate da ipak izbegavate? Pišite nam u komentarima.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar