BAJKOVITO

Fale samo Ivica i Marica: Ovakve KUĆICE od MEDENJAKA još niste videli, a ni probali (RECEPT+FOTO)

Možete ih napraviti i sami, pa čak i koristiti kao prazničnu dekoraciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram/worldofbakers, Printscreen/Instagram/sonja_ols

Poslednjih godina, medenjaci se sve više vraćaju u modu, a sa njima, pogotovo tokom praznika, liciderska srca i nezaobilazne, medene kućice.

Lepe na oko, a i veoma ukusne, korene vuku iz daleke prošlosti, a svakom domu daju neobičnu toplinu i draž.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Verovali ili ne, medeni kolači pravili su se još tokom antičkog Rima, ali su pravu popularnost doživeli tokom 13. veka nove ere u Nemačkoj. Ipak, prve kućice kakve ih znamo danas, napravljene su tokom 16. veka.

Braća Grim i njihova priča “Ivica i Marica”, inspirisale su jednog pekara da prvi napravi medenjake u ovoj formi, i od tada, oni postaju glavni ukras na skoro svakoj božićnoj i novogodišnjoj trpezi, navodi se na blogu pbs.org.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EuroCrave Bakery (@eurocrave)

Čak je 2013. godine, oboren i Ginisov rekord za najveću kućicu od medenjaka, navodi se na Wikipediji. Kućica je imala 234 metara kvadratnih, a za to “čudo” bilo je potrebno 1.327 kilograma smeđeg šećera, 820 kilograma putera, 7.200 jaja i 3.300 kilograma brašna opšte namene. Pogledajte ovde kako je izgledala najveća kuća od medenjaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M E P A R T Y (@hello.meparty)

Ipak, ako želite da ove godine obradujete ukućane nečim posebnim, evo kako da ih napraviti i sami. Za kućice vam je potrebno: 150 grama meda, 70 grama putera, 2 jajeta, 150 grama šećera u prahu, 500 grama brašna, kašičica sode bikarbone i začini za medenjake (možete kupiti gotovu smešu, a možete dodati cimet, anis ili đumbir po ukusu).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Kubel (@annakubel)

Dok je za glazuru, koju ćete koristiti i kao “lepak” za stranice kućice potrebno: 2 belanca i 500 grama šećera u prahu. Smesa treba da bude gusta, pa mutite mikserom, a posle nanosite špricem za kolače. Ukoliko želite da glazura bude u boji, dodajte boju za kolače.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josie (@onwillowsbend)

A, ako ne znate sami kako da sami napravite osnovu za kućice, šablone preuzmite ovde. Ištampajte ih i precrtajte na mastan papir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irena (@ourlovelystories)

Priprema:

Istopite 150 grama meda i 70 graama putera, pa ostavite da se prohladi. Mikserom umutite 2 jajeta, 150 gr šećera u prahu, kašičicu sodabikarbone, začin za medenjake i 2 kašike vode. Dodati med i puter i 500 gr prosejanog mekog brašna, pa sve dobro umesite. Testo ostavite u frižider da prenoći, a možete ga pripremiti i 2 do 3 dana ranije, navodi se na Coolinarki.

Sledeći dan na pobrašnjenoj (mora dobro da se pobrašni, jer se lepi) podlozi premesite, jer ako se to ne uradi, pojaviće se ispupčenja posle pečenja. Razvucite testo na 5 milimetara debljine i pustite mašti na volju, oblikujte ih po šablonima ili slično, a nakon što ih ispečete i prohladite, spajajte  delove glazurom. Ukoliko ne želite da ih jedete, stavite unutra sijalice na baterije ili svećice (na baterije, nikako prave) i dobićete magičnu božićnu dekoraciju.

Pogledajte još neke neodoljive ideje i napravite još lepšu kućicu od medenjaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Penelopia (@penelopia.pl)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monika (@little.miss.kolczi)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jess Bless (@hellojessbless)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jackelinne Su (@jackelinnesupastry)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lottas Torten (@lottastorten)

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar