Opasnost od nove KATASTROFE okupila svetske lidere: Spominje se GLOBALNO vanredno stanje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da je cela planeta u opasnosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Heiko Junge/NTB via AP

Svetski lideri trebalo bi da proglase „klimatsko vanredno stanje“ u svojim zemljama kako bi podstakli akciju i izbegli katastrofalno globalno zagrevanje, poručio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u uvodnoj reči na klimatskom samitu.

Srbija se ubrzano ZAGREVA, najtopliji septembar na planeti: Našeg profesora meteorologije to NE ČUDI

Može li više iko poreći da se suočavamo sa dramatičnom vanrednom situacijom?“, upitao je Gutereš na onlajn samitu o klimi, koji se održava u organizaciji UN, Velike Britanije i Francuske.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

„Zbog toga danas pozivam sve lidere širom sveta da proglase vanredno stanje u svojim zemljama dok se ne postigne neutralnost ugljenika“, prenosi Rojters.

Jake kiše, poplave, požari biće sve češći i intenzivniji, globalno otopljavanje odlediće i stare viruse

Gutereš je rekao da paketi za ekonomski oporavak pokrenuti nakon pandemije korona virusa predstavljaju priliku za ubrzavanje tranzicije u budućnost sa niskim emisijama ugljenika – ali je upozorio da se to ne dešava dovoljno brzo.

Izdato UPOZORENJE od naučne zajednice za CEO SVET: Nešto se dešava u poslednjoj deceniji

„Za sada, članice G20 troše 50 odsto više u svojim paketima podsticaja i spašavanja na sektore povezane sa proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva, nego na energiju sa niskim emisijama ugljenika“, rekao je Gutereš.

Više od 70 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoriće na jednodnevnom virtuelnom skupu koji se održava se na petu godišnjicu Pariskog klimatskog sporazuma, u poslednjem pokušaju da zemlje pre isteka roka predstave ambicioznije planove za smanjenje emisija štetnih gasova.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar