PAKLENI PLAN

Skandalozan plan SPAKOVAN na američkom Kongresu: Evo kakva je PRLJAVA uloga ALBANSKIH lobista u tome

Tirana neskriveno radi na projektu da se teritorije gde albanska zajednica čini većinu objedine - formira se velika Albanija, u velikoj meri pod pokroviteljstvom NATO-a.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen / Tanjug

Albanski lobisti u američkom Kongresu traže od administracije budućeg predsednika Džozefa Bajdena da stegne “obruč” oko Srbije kako bi priznala lažnu državu Kosovu, odrekla se Republike Srpske i jakih veza za Rusijom.

Ukoliko predsednik Aleksandar Vučić to ne ispuni – EU i SAD bi trebalo da pomognu da na vlast u Srbiji dođe neko ko to hoće da ispuni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj skandalozni plan “spakovan” je na današnjem saslušanju u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa – i to u režiji šefa ovog tela Eliota Engela, koji na isteku svog mandata pokušava da zada još jedan udarac Beogradu.

Kakve su zapravo namere Engela, možda najbolje govori i spisak učesnika koji su pozvani da daju preporuke budućem šefu Bele kuće za politiku na Zapadnom Balkanu, a koji su zagriženi zagovornici nezavisnosti Kosova: osim Engela, tu su i Madlen Olbrajt, državna sekretarka SAD u vreme bombardovanja Srbije, i Danijel Server, profesor na Univerzitetu “Džon Hopkins”. U svojstvu stručnjaka u raspravi je učestvovao i Januš Bugajski, takođe stručnjak za balkanska pitanja, kao i član komiteta Majkl Mekol.

Još pre početka saslušanja, mediji u BiH autorstvo za ovu strategiju pripisali su Serveru, koji je u obraćanju pred komitetom pozvao buduću administraciju SAD na snažniji angažman kako bi se sprečila secesije Srpske, oslabili entiteti u BiH i kako bi došlo do punog priznavanja Kosova. Njegov stav je da glavni američki cilj dijaloga Beograda i Prištine treba da bude “uzajamno priznavanje i razmena ambasadora”.

– Predsednik Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi eksplicitno da objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da izjave da će ga priznati najkasnije kad to učini i Srbija. Članstvo u UN će zahtevati od Amerikanaca da uvere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto – naveo je Server.

On je rekao i da “Dejton” danas služi interesima “etničkih pljačkaških barona”, od kojih “jedan naoružava svoju državicu za otcepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali”.

Formira se Velika Albanija

Nekadašnji predsednik Koordinacinog centra za KiM Nebojša Čović ovako čita nove inicijative Albanije vezane za tri opštine na jugu Srbije, ali i formiranje komisije albanskog parlamenta s ciljem da se, kako kaže, dezavuišu ratni zločini OVK.

Komisija formirana ovih dana u Tirani ima zadatak da ispita navode švajcarskog senatora Dika Martija o zločinima OVK, ali, konstatuje Čović, nema sumnje da Albanija, svesna da je bila saučesnik u dešavanjima na KiM devedesetih godina, želi da kroz rad tog tela dezavuiše procese koje su započela specijalizovana veća u Hagu.

SRAMNA PORUKA za Srbiju sa sastanka o Zapadnom Balkanu: “Rusija i Kina vam NISU prijatelji”

Inicijativa Tirane za jug Srbije

Kad je reč o aktivnostima vezanim za jug centralne Srbije, vršilac dužnosti šefa albanske diplomatije Gent Cakaj, inače kosovski Albanac, ovih dana je posle susreta s koleginicom iz Prištine Melizom Haradinaj Stublom ustvrdio da su Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe „jedna od najpotlačenijih manjina u regionu“, te da se intenzivno radi na povećanju osetljivosti međunarodne zajednice na njihovu situaciju i da je u tom cilju započeta „diplomatska akcija da se mobilišu važni eksponenti i međunarodne organizacije“.

Foto/printscreen youtube

Cakaj je prethodno boravio i na jugu Srbije, a srpske vlasti odbacile su inicijativu da on bude proglašen počasnim građaninom Bujanovca.

„Ne mislim da je mudro da Cakaj ide na jug Srbije. Oni sad pokušavaju da naprave dodatnu eskalaciju kroz nemušte planove uključivanja Preševa i Bujanovca u dalje procese“, primećuje Čović za Sputnik, koji pita da li bi ministru spoljnih poslova Srbije bilo dozvoljeno da ode na sever Albanije i daje takve izjave. Oni sad neskriveno rade na projektu da se teritorije gde albanska zajednica čini većinu, objedine što je jako opasan projekat.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Medveđu i Bujanovac, kaže dotle da ne bi davao previše značaja inicijativama Tirane jer je njihov osnovni cilj da se priča o tome.

„Stalno ponavljamo da su te opštine sastavni deo Srbije, da nema nikakve razmene teritorija, da nema nikakvog govora o tome da se na bilo koji način ostvare želje koje iskazuje Cakaj. A imamo i čvrsta uveravanja međunarodne zajednice da te inicijative nisu značajne“, kaže Stanković.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar