I kod dece i kod odraslih okidač za MUCANJE može biti STRES

Procena logopeda je od izuzetne važnosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/drobotdean

Mucanje se, u dečijoj dobi, može pojaviti u periodu intenzivnog razvoja govora, odnosno između druge i treće godine života.

Dete, u toj fazi, želi mnogo toga da kaže, ali još uvek nije spremno za spretno motoričko izvođenje reči ili rečenica koje želi da izgovori.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Već od najranije životne starosti, tokom govorno – jezičkog razvoja, kod dece možemo da primetimo da ne govore glatko.

Mucanje najčešće započinje u detinjstvu, ali može da se pojavi u bilo kojoj životnoj dobi.

Da bismo uopšte razumeli šta je to mucanje, prvo moramo da znamo kakav je to govor za koji možemo da kažemo da teče glatko, odnosno da je tečan.

Tečan govor je onaj u kojem usklađeni pokreti govornih organa oblikuju pravilan ritam, visinu, naglasak i melodiju reči ili rečenice. Tako mucanje definišemo kao sindrom brojnih obeležja na govornom, jezičkom, psihološkom, telesnom i socijalnom području.

Jačina varira od blažih, pa sve do teških oblika mucanja, koji ometaju čovekovo svakodnevno funkcionisanje.

Foto: Freepik/bristekjegor

Mucanje u dečijim godinama može da se pojavi u periodu intenzivnog razvoja govora, odnosno, u periodu između druge i treće godine detetovog života. Dete, u toj fazi, želi mnogo toga da kaže, ali još uvek nije spremno za spretnu motoričku izvedbu reči ili rečenica koje želi da izgovori. Tako često možemo da čujemo kako dete zastajkuje u govoru, kako ponavlja delove govora, okleva, ubacuje razne poštapalice, produžuje glasove.

Različiti uzroci

Logoped je taj koji će proceniti da li će to dete jednog dana zaista mucati, ili je to samo prolazna faza normalnog govornog razvoja. Uzroci mucanja su različiti i različito utičnu na svakoga od nas. Veoma je bitno znati da li u porodici postoji neko ko muca, kao i da li je odrasla osoba, ili dete koje muca imalo neki stresni događaj u svom životu.

Kod dece, ali i kod odraslih, postoje različiti tipovi mucanja. Svaki od njih odražava različite fizičke i psihičke simptome. Logoped je taj koji, kroz terapijski postupak, mora dobro da proceni dete, roditelje, ili odraslu osobu sa kojom radi. Najvažnije, uz logopedsku terapiju, znati šta i kako raditi kod kuće, jer bez podrške u pozadini, napretka neće biti.

Foto: Freepik/shurkin_son

Poznato je da se mucanje češće javlja kod muških nego kod ženskih osoba. Mucanje se javlja kod tri do pet posto dece, dok se mucanje, prvi put, u odrasloj dobi javlja vrlo retko (pet posto slučajeva u pubertetu, ili u odrasloj dobi).



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar