Zovu ih hranom DUGOVEČNIH: Zbog čega je zdravo jesti LJUTE papričice i ko nikako ne sme da ih konzumira

Ljute papričice su jak antioksidans i pomažu u sagorevanju kalorija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/ Vadym Drobot/Alamy,Pixabay.com/balouriarajesh

One su često neodoljive, ali morate ih jesti u umerenim dozama, jer ljute papričice mogu da budu vaš najbolji prijatelj ali i da vam naprave probleme.

Zato se, kao i sa svakom ljutom hranom preporučuje umerenost, a ako primetite da vam smetaju, najbolje je da ih više ne konzumirate, ma koliko one bile privlačne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pet glavnih vrsta pripitomljenih vrsta ljutih paprika su Capsicum Annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum pubescens i Capsicum baccatum. To su najrasprostranjenije vrste ljutih paprika, ali postoji još mnogo različitih vrsta.

Ljute paprike su vekovima navođene kao hrana dugovečnih. Što više kapsaicina (on daje osećaj ljutine) sadrži određena vrsta paprike toliko je ona ljuća i bogata antioksidansima. Prema stručnjacima kapsaicin je zaštitno sredstvo paprike od životinja, logično i od ljudi.

Kada jedemo ljute paprike, njihov pikantni ukus aktivira receptora za bol na jeziku. One tako šalju saopštenje mozgu. Ako redovno jedemo ljuto, ćelije postaju bezosećajne.

U određenom momentu čovek se navikne na ljutinu i čak oseća zadovoljstvo od nje. Specijalisti za ishranu objašnjavaju da je to zbog endorfina, hormona sreće, čije ispuštanje izazivaju papričice.

Foto: Freepik/dashu83

Nutritivne vrednosti ljutih paprika

Ljute paprike su veoma korisne jer sadrže mnogo vitamina i minerala, proteina i šećera. U 100 g ljute paprike sadrži se: 0 g belančevina, 10 mg kalcijuma, 13.2 mg magnezijuma, 24 mg fosfora, 76 mg vitamina C, 115 mg vitamina A, vitamin E, B1, B2, B6, gvožđe, kalijum, niacin, triptofan…. Dokazano je da se u tri papričice sadrži toliko vitamina C koliko i 1 kg limuna.

Kapsaicin je mađioničar, koji ljutim paprikama daje jedinstvena svojstva. On pomaže brzom sagorevanju kalorija i jedan je od najjačih antioksidansa.

Izbor i čuvanje ljutih paprika

Kupujte ljute paprike koje su dobro oformljene, sjajne i tvrde, čine se teškim za svoju veličinu. Izbegavajte paprike koje su mekane i zbrčkane, imaju mrlje i pukotine. Čuvajte ih u frižideru, da sačuvaju svoju svežinu i korisna svojstva duže vreme. One su trajnije od slatkih paprika – čuvaju se nedelju dana, pre nego što počnu da menjaju svoj ukus.

Za tu svrhu stavite neoprane paprike u papirnu kesu ili ih jednostavno uvijte u papir i čuvajte u odeljku za povrće u frižideru. Ne preporučuje se stavljanje ljutih paprika u najlon kese, jer će se ovlažiti što će učiniti da se brže pokvare. Nakon što dodirnete ljute paprike operite temeljno ruke da se ne oljutite.

Foto: Freepik.com/ 8photo

Koristi od ljutih paprika

Da su ljute paprike jedan od najkorisnijih darova prirode već je naučno dokazano. Što više kapsaicina sadrži određena vrsta paprike, to je ona ljuća i bogatija antioksidansima. Kapsaicin je moćan antioksidans sa širokim rasponom korisnih svojstava na zdravlje čoveka. Dve kašičice crvene ljute paprike obezbeđuje oko 6 odsto dnevne potrebe organizma za vitaminom C i više od 10 odsto vitamina A.

Prema istraživanjima prirodne komponente koje se nalaze u crvenim ljutim paprikama koje im daju ukus, čuvaju telo od sinusnih infekcija. One su antiupalni element i brinu se za umirenje stomaka. Prilikom svakodnevnog konzumiranja ljutih paprika umiruje se disanje i smanjuje se bol, ako ga ima. Dokazano je još da ljute paprike smanjuju telesnu masnoću i pomažu pri mršavljenju.

Čili paprike su se pokazale kao efektivno sredstvo u borbi protiv prekomernih kilograma. Dokazano je da jedenje jedne kašičice mnogo ljute crvene paprike nakon svakog jela gori po 15 kalorija.

Njihov efekat mršavljenja je takav jer nas teraju da se znojimo, ubrzavaju metabolizam i tope masnoće. U praksi ljutina “oksidiše” čitave slojeve masnih naslaga.

Foto: Freepik.com/8photo

Kapsaicin u ljutim paprikama je jedinstvena materija ove vrste i zaustavlja bolove u zglobovima i smanjuje tumorna nervna vlakna u mozgu. Otkriće pozitivnih efekata kapsaicina može da pomogne u otkriću leka protiv raka prostate.

Ljute paprike i druga pikantna hrana mogu da pokažu pozitivan efekat na krvni pritisak. Pri jedenju ljutih paprika naše žlezde dobijaju signale i počinju da luče endorfin poznat kao hormon sreće i zadovoljstva.

Konzumacija ljutih paprika pomaže da se smanji rizik od hiperinsulimije (visok nivo insulina u krvi) ili smetnje povezane s dijabetesom tipa 2. Kapsaicin u ljutim paprikama ne samo da smanjuje bol, već ljutina simulira sekreciju koja pomaže u pročišćavanju zapušenog nosa i pluća. On je efikasno sredstvo za olakšavanje osteoporoznih bolova, ima olakšavajuće dejstvo kod bolova izazvanih neuropatijom dijabetičara i psorijazom.

Ljute paprike su vekovima smatrane moćnim afrodizijakom. Likopen i kapsaicin imaju antikancerogeno dejstvo i sredstvo su za borbu protiv starenja.

Foto/Pixabay/stevepb

Štetnost ljutih paprika

Koliko god da su korisne nije preporučljivo da se preteruje sa njihovom konzumacijom. Ljuto u našem meniju treba da je dobro dozirano. Ljute paprike nisu preporučljiva hrana za ljude sa oštećenim stomakom, crevima, jetrom i bubrezima, kao i za ljude koji pate od kardiovaskularnih bolesti.

Ljutie paprike mogu da prave problem i onima od nas koji imaju holecistitis, gastritis, kolitis, čir, probleme s pankreasom. Ljuto često uzrokuje umanjenu funkciju želuca i creva. Kao rezultat toga javljaju se bolovi, a ponekad čak dolazi i do krvarenja.

Čak ni specijalisti gastroenterologije nisu istog mišljenja po pitanju da li su ljute paprike štetne ili korisne. Iako ljutina deluje razdražujuće na želudac i da je kontraindikovana kod čireva, ima podataka da zahvaljujući ljutim paprikama neki ljudi uspeju da izleče čir.

To je verovatno zbog stimulacije sekrecije sluzi u stomaku, koja stvara zaštitni sloj na želudačnoj sluznici.



Izvor: Objektiv.rs, bonapeti.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar