SAD JE JASNO

Doktor Kon objasnio zbog čega najmlađi osnovci i dalje idu u škole dok su ostali prešli na onlajn nastavu

"Ispitivanja u svetu su pokazala da se kod dece uzrasta do deset godina retko prenosi virus, a da je kod starije dece češće prenošenje virusa", rekao je Predrag Kon

Foto: E-stock/Dušan Milenković

Škole su i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da je zbog opšte epidemiološke situacije u zemlji i porasta broja obolelih opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

On je za Tanjug rekao da je u beogradskim osnovnim i srednjim školama tokom prošle nedelje registrovano 406 učenika i nastavnika zaraženih virusom korona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Od 16. do 22. novembra i 134 beogradske škole prijavljeno 406 zaraženih virusom korona – 312 učenika (140 zaraženih iz osnovnih i 172 iz srednje škole) i 94 zaposlena ( 52 u osnovnim i 42 u srednjim školama).

U domu učenika srednjih škola, obolevanje je bilo kod sedam učenika i dva zaposlena.

“U prethodnoj nedelji je bilo 10 klastera, a to znači da je došlo do zaražavanja malih grupica i svi učenici su poslati na onlajn nastavu”, naveo je on.

Kon je naglasio da bi se taj broj iz nedelje u nedelju povećavao, tako da je opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

“Kada govorimo o nižim razredima, manje je oboljevanja. Ispitivanja u svetu su pokazala da se kod dece uzrasta do deset godina retko prenosi virus, a da je kod starije dece češće prenošenje virusa”, rekao je on.

Drugi aspekt, kako je rekao, zbog kojeg niži razredi nisu prešli na onlajn nastavu je socijalizacija koja je u tom uzrastu posebno značajna.

“Škole jesu i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, ali nagli ulaz virusa koji se sada dešava, sa ovolikim brojim novozaraženih jednostavno ne može da obezbedi toliko praćenje”, pojasnio je Kon.

Podseća da je to odluka Kriznog štaba, koja tek treba da prođe Vladu, te da se može desiti da bude modifikovana.

Izvor: Tanjug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (1)

Ostavi komentar

  1. Nikakvog osnova niste imali da i dalje, maliišani od prvog do četvrtog razreda idu u šikolu. Najpre treba da se zaraze, pa da konstatujete i iskjučite ih. Za sve vas kao i nas, Kovid je još uvek nepoznanica i svakodnevno nove informacije imamo, preko stranih i naših medija. Sve je individualno. Eksprerimentišete i dalje Totalno pogrešno!

    Odgovori

Ostavite komentar