Spavao je s mojom drugaricom, a hteo je i sestru da mi ODVUČE U KREVET: Sramna sudbina slavnog fudbalera!

"Puno sam novca potrošio na žene i automobile, a ostalo sam spisakao", rekao je jednom prilikom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Na današnji dan prije 15 godina preminuo je jedan od najboljih, ali i najkontroverznijih fudbalera sveta Džordž Best. Alkohol mu je uništio karijeru, ali i odneo život s tek 59 godina.

Svojevremeno jedan od najtalentovanijih igrača, a ujedno i jedan od najzanimljivijih sportista ikada.  Mnogi se slažu, većeg  talenta na kugli zemaljskoj nije bilo. Ali, ispao je samo jedan u nizu fudbalera kojemu život profesionalca jednostavno “nije stajao”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istorija fudbala prepuna je zanimljivih likova, a zacelo jedan od najboljih igrača bio je najintrigantniji. Reč je o momku iz Severne Irske koji je opčinjavao fudbalske zaljubljenike, a potom ih znao šokirati svojim iskrivljenim, pa i nakaradnim ponašanjem. Volio je fudbal, a obožavao raskalašni život. Jasno da takva karijera nije mogla dugo da potraje…

Rodio se u Belfastu, a talenat za fudbal pokazao je s 15 godina kada ga primećuje Bob Bišop, skaut kluba Mančester junajteda. U telegramu kojeg je Bišop poslao Sir Metu Bazbiju pisalo je ni  manje ni više: “Mislim da sam otkrio genija”. Za Mančester junajted debitovao je 1963. godine. Te godine klub je završio sezonu na drugom mestu. Dok je Džordž igrao za Mančester, osvojili  crveni dva puta naslov prvaka Engleske. Pritom Best je 1968. osvojio i nagradu evropskog igrača godine. Nakon te 1968. sve je krenulo nizbrdo.

Počeo je sve češće da pije, propušta treninge i utakmice. U 11 godina igranja za Mančester, šest sezona zaredom bio je najbolji strelac kluba a u sezoni 1967/68. i najbolji strelac Premijeršipa. Karijeru je završio 1983. u 37. godini.

Ženio se dva puta i imao sina u prvom braku. Njegov alkoholizam doveo je do toga da je češće spavao u bolničkom umesto u vlastitom krevetu. Uprkos činjenici da mu je presađena jetra, Best je nastavio ‘po starom’. To ga je naposletku i ubilo. Preminuo je 25. novembra 2005. u Londonu dok je imao samo 59 godina. Na pogreb mu je došlo više od 100.000 ljudi.

Ceo život se opijao i kockao, ganjao žene, kao i one njega. Novca je nestajalo, Best se zaduživao, ali i dalje je bio bahat:

“U jednom razdoblju uspeo sam da se odvojim od alkohola i žena. Bilo je to mojih najdužih dvadeset minuta u životu”, kazao je tada novinarima.

Pokušao je dva puta da ide na rehabilitaciju, ali je to bilo potpuno beskorisno. Sve što je učinio tamo, bio je seks s jednom ženom koja se takođe lečila, otkrila je supruga Džordža Besta u ispovesti za Dejli Mejl.

Endži Best (67), bivša manekenka, Pjejbojeva zečica prošla je turbulentan život sa zvezdom Mančester junajteda s kojim je dobila sina Kaluma koji je nakon smrti oca zapao u slične probleme.

“Tata je bio trezan možda nekoliko nedelja mog života, a znao me i zameniti za druge ljude, jednom i za prostitutku”, napisao je njegov sin u knjizi o odrastanju uz oca pijanca.

“Znao je pobeći iz klinike i za to vreme da spava s mojom najboljom prijateljicom, a pokušao je i moju sestru da odvuče u krevet”, priznala je Endži, koja se trudila spasiti ga od života prepunog alkohola i žena.

“Žene me nisu podnosile jer sam im ‘ukrala’ njihovog Džordža, a muškarci su me mrzeli jer sam ga pokušala odgovoriti od toga da se zabavlja s njima”, misli Endži koju je Best jednom ostavio radi dvonedeljnog partijanja sa sinom Kalumom koji je tada bio star tek tri nedelje.

“Svako jutro bih ga terala da uzima tablete, koje pomešane s alkoholom izazivaju mučninu i povraćanje. Morala sam proveravati da li ih je stvarno progutao ili nije, no često sam ih otkrivala i nedeljama kasnije u džepovima trenerke”, kaže, ali ipak ističe:

“Niste mogli da pomognete sebi. Morali ste da volite Džordža. Svi su ga voleli. Bio je toliko sladak, divan, pun ljubavi, ali nisam imala pojma šta ću s njim dobiti u braku.”

Nakon tri godine braka živeli su odvojeno, a posle pet su se razveli.

“Nikada nisam htela odustati od njega. Uvek sam mislila: OK, mora da postoji način da ovo rešimo. Ali nije ga bilo. Nikada ga nismo našli jer ono što sada shvatam je da Džordž nikada nije hteo da bude izlečen. Bolovao je od depresije, ali u to doba mi nismo znali što je to”, priznala je.

Danas čak i aerodrom u Belfastu nosi njegovo ime, fudbalske enciklopedije spominju ga u najlepšem svetlu, no Džordž je klasičan primer čoveka koji je za publiku bio ‘Best’, a za sebe najgori.

Njegova najpoznatija izjava “Puno sam novca potrošio na žene, piće i automobile, a ostalo sam spiskao” verovatno nikad neće biti zaboravljena.

Čovek koga “delije” ne podnose u ogromnom problemu: Evropska košarka ne pamti ovakvu situaciju!



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar