Ovo se nikada nije desilo: Izdavači Oksfordskog rečnika nisu mogli da izaberu reč godine

Ovo su reči koje su obeležile 2020. godinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Izdavači Oksfordskog rečnika, najznačajnijeg na svetu, prvi put u istoriji nisu izabrali reč godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Svake godine biraju se reč ili izraz godine po izboru najopsežnijeg referentnog rečnika engleskog jezika, koji odražavaju opšte raspoloženje ili preokupacije stanovništva u proteklih dvanaest meseci”, navedeno je u objavi izdavača “Oxford University Press”.

Zavirite u um velikog glumca: Uskoro će biti objavljeni dnevnici Alana Rikmana

“Ipak u 2020. godini, kao i naš svakodnevni život i engleski jezik je pretrpio je velike promene, brzo se i više puta prilagođavajući svetskim događajima.”

Umesto tradicionalne reči godine objavili su poseban izveštaj. Izveštaj nosi naziv : “Reči godine u godini bez presedana”.

Na listi se nalaze reči koje su pratila sva zbivanja tokom 2020. godine. Na njoj su se našle reči:  “bush fires” – požari niskog rastinja koji su poharali Australiju, zatim reč “impeachment”  – politički postupak za opoziv  i “acquittal” – oslobađajuća presuda, koji su se često koristili kada se Donald Tramp suočio s problemima u Kongresu. Mnoge reči su, naravno, vezane za pandemiju koronavirusa. Na listi su se našle reči “Lockdown” (zatvaranje, karantin), “circuit breaker” (mini zatvaranje, kratko zatvaranje), “shelter-in-place” (službena odredba izdana tokom vanrednog stanja kojom se ljudima savetuje da ostanu u svom domu i da ga ne napuštaju ako nije prieko potrebno), “remote/ly” (bez fizičkog kontakta) i “unmute” (ponovno uključiti zvuk ili uređaj).

110 godina od smrti Tolstoja: Evo šta je povezivalo Srbiju i velikog ruskog pisca

Tokom leta se često koristio i izraz “Black Lives Matter” (Crnački životi su bitni), kao i skraćeni oblik BLM,  dok su teorija zavere “QAnon” i “mail-in” (američki izborni glasački listići poslani putem pošte) novijeg datuma. Suprotno tome, pojam “Brexit” je tokom 2020. korišćen 80 odsto ređe nego ranije.

“Nikada dosad nisam svedočio ovakvoj godini, kada je jezik u pitanju”, rekao je Kasper Gratvol, predsednik “Oxford Languagues”.

Eh, to je bio Sajam knjiga: Ovako je Andrić potpisivao svoje romane u Beogradu



Izvor: Hina

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar