NA DANAŠNJI DAN

110 godina od smrti Tolstoja: Evo šta je povezivalo Srbiju i velikog ruskog pisca

"Pa, svi idu. Treba pomoći Srbima. Žao nam ih je", rekao je Vronski

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Album/Prisma

Na današnji dan, pre tačno 110 godina preminuo je jedan od najvećih ruskih pisaca – Lav Tolstoj. Umro je od upale pluća na železničkoj stanici u Astapovu. Tada je imao 82 godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da li znate kakva je povezanost Srbije i Tolstoja?

Naime, veliki pisac nije samo “poslao” jednog od svojih čuvenih likova da skonča u Srbiji. Znamo da je Vronski svoj kraj dočekao u blizini srpskog sela Gornji Adrovac, braneći Srbiju. Ali, da li znate da je pisac umalo imao istu sudbinu.

Ivo Andrić je na današnji dan postao dobitnik Nobelove nagrade: Ove reči nikada nećete zaboraviti

“Pa, svi idu. Treba pomoći Srbima. Žao nam ih je.”, rekao je Vronski, a mislio Tolstoj. Inspiracija za lik Vronskog Tolstoju je bio ruski pukovnik Nikolaj Rajevski, koji je u Srbiji zaista poginuo. O Tolstojevom interesovanju za ovaj rat svedoče pisma njega i mlade Anđe Petrović, sestre slikarke Nadežde Petrović i pisca Rastka Petrovića. Mnogi misle da je se posle ove korespondencije Tolstoj zainteresovao za Srbiju.

Kako svedoče istorijske knjige veliki ruski književnik je u najvećoj tajnosti početkom XX veka planirao preseljenje u Novi Sad. Poslednje godine života su mu bile teške, bio je u sukobu sa vlašču, crkvom i porodicom. Odlazak iz Rusije je pripremao sa svojim prijateljem doktorom Dušanom Markovckim. Kako istoričari tvrde trebalo je da živi u Šafarikovoj ulici broj 35.

Važno je zvati se Ernest Hemingvej: Evo šta niste znali o ovom nobelovcu, novinaru, boemu i ratniku

Nije bila slučajnost što je za svoje utočište Tolstoj odabrao baš Novi Sad. Na ideju je došao kada je shvatio da doktor Markovski ima sestričinu koja je udata u Novom Sadu za uglednog advokata. Za pisca su sagradili malu kuću u dvorištu, ali Tolstoj ipak nije došao u Novi Sad. Preminuo je na žezeničkoj stanici.

Tolstoj je imao čak 22 dece, ali malo ljudi zna da su dva njegova unuka sticajem okolnosti završila su u Jugoslaviji.

Sinovi Ilije Ljovoviča (drugi Tolstojev sin) su živeli u Srbiji, kao i njihovi unuci. Početkom rata protiv boljševika, Lija je prešao preko fronta 250 kilometara. Nastanio se u našoj zemlji, boravio je u  Novom Sadu, zatim Beogradu, Sarajevu, Pančevu i Vršcu. Njegov sin Vladimir je završio Poljoprivredni fakultet u Beogradu i oženio se 1926. godine, njegova porodica je živela ovde. Ova linija porodice je poznata kao “srpska linija”.

N.T.

Autorka romana o Enoli Holms je otvorila dušu za Objektiv: Sve devojčice moraju da imaju svoje heroine



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar