UŽIVO

Poslednji oproštaj od patrijarha Irineja, obratio se Vučić: “Hvala na mudrosti koju smo pratili”

U centralnom delu Hrama je izloženo telo patrijarha Irineja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Patrijajarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besedi episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija za upokojenje počinje u 9.00 časova, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, i služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

13.06 – Gardisti prenose kovčeg sa telom patrijarha Irineja do kripte, koja se nalazi ispod centralnog dela Hrama

13.03 – Sveštenstvo je pripremilo kovčeg za prenošenje do predviđenog grobnog mesta

12.49 – Obraća se Aleksandar Vučić: “Poštovani narode srpski i građani Srbije, patrijarh je otišao u miru sa sobom i Bogom. Sklopio je oči i predao dušu sa jednom željom, da njegov Hram i njegov san nikada ne porušimo. Njegov Hram simbolizuje večnost i on je bio naš hram saborni. Pred njim se nismo delili. Umeli smo da volimo koliko je on voleo. Imao je jasne ciljeve – Boga, ljubav i Srbiju. Partijarh Irinej ostavio je delo vredno divljenja. Suštinski izgradio Hram. Znam koliko je čekao završetak Hrama. Da njega nije bilo ne bi ni ovog Hrama bilo. On je rekao da će biti svetište svih prvoslavnih vernika u svetu. Nikada nije bio protiv bilo koga, pa ni onih sa zapada. Bio je ubeđen da možemo da gradimo mir sa svima. On je taj koji je ukazao na patnju naroda. Danas sa ponosom govorimo o junacima sa Košara. Šest godina pod njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju. Blagoslovio je i pomene u Srpskoj, zato i obeležavamo mnogas stradanja. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikada u istoriji jedni o drugima. Brinuo je i nije prihvatao podelu. Najveća briga mu je bilo Kosovo i Metohija, tražio je načine da sačuvamo Kosovo. Bio je veliki patrijarh, pomirio podeljenu crkvu u Americi. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu, a nama će biti potrebno mnogo mudrosti da sačuvamo što nam je ostavio. Hvala na mudrosti koju smo pratili. Beskrajno sam voleo patrijarha Irineja, on je voleo i čuvao moju decu. Pred odlazak u bolnicu rekoa mi je – Zašto ja da zauzimam nečije mesto. Rekao mi je sa mnom će biti sve u redu, a ti vidi što se tiče Srpske i Kosova da se za to pobrinemo. Vječna ja pamjat, oče.”

Foto: Printscreen

12.42 – Obraća se Milorad Dodik: “Ispunjevemo njegovu želju da se sabiramo i u volji i u nevolji. Naš patrijarh imao snagu da nas sabere. Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado nam je dolazio. Doalzio je na svoje i kod svojih. Republika Srpska je bila njegova kuća kao i Srbija. Bio je naš pastir i brisao sve granice. Uspevao je da crkvu izvede na sigurno i sve bez velike buke. Živeo tiho, radio tiho, tako i otišao. Crkva je naučila na iskušenja, nikada joj nije bilo lako. Naši arhijereji će i  iz ove situacije izaći kao pobednici. Patrijarhe je bio prijatelj mog doma. Ovo danas doživljavam kao lični gubitak. Prijatljei nemju godine i kad god odu otišli su prerano. Neka mu Bog podari rajsko naselje.”

Foto: Printscreen

12.32 – Obraća se protojerej-stavrofor Petar Lukić: “Danas osećam veliku čast što ću govoriti o patrijarhu Irineju. Smrt ga još više približila Gospodu: Bogati se ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem. Blagost ga nije napuštala. Sve godine patrijarhovanja posvetio suočavanju sa svim problemima na koji nailazi crkva. Plodovi odluka koje su služila na dobrobit crkve, tek će pokazati kao hrabre i korisne. Odlučnost i razboritot su osobina koje su značajne za poglavara. Istovremeno se čuvao od gordosti i umišljanja o sebi kao o nekoj veličini. Zato je oličenje čestitosti. Nalazio snage da obnovi stare hramove i podigne nove. Ali je negovao pastirski život. Sigurni smo da će pred Gospoda izaći sa svetiljkom kao mudre djeve iz jevanđelja i da ćega Gospod prepoznati kao dobroga i čestitoga. Dok mi tugujemo on se raduje susretu sa Gospodom.”

12.26 – Obraća se sveštenik u ime patrijarha Ruskog: “Sa osećajem tuge primio sam vest o sdmrti patrijarha Irineja. U ime monaštva ruske pravoslavne crkve izražavam saučešće zbog velikog gubitka koji je zadesio srpsku pravoslavnu crkvu. Bog je srpskoj crkvi i narodu dao patrijarha koje je ljubavlju za ljude vodio narod. Trudio se da bude pored svoje pastve. Radovao se sa radosnima, a tugovao sa onima koji tguju. I u poslednji čas je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija. Počivši je bio veliki prijatelj ruske pravoslavne crkve. Patrijarh Irinej je više puta govorio u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini. Neostvarena želja mu je bila da sa mnom osvešta Hram Svetog Save. Večna mu pomen, sa ljubavlju patrijarh Kiril.”

12.14 – Obraća se mitropolit Hrizostom: “Sa nama je neumorno radio i brinuo o crkvi Božjoj. Vodio nas je mudro, svedočio nam je dobrotu Božju. Pokazao se dostojan svog učitelja patrijarha Pavla, što nije bilo lako. Zato smo ponosni na njega. Od momenta rođenja krenuo je putem koji ga je vodio do carstva Božjeg. Putovao je teškim i trnoviti putem naše nedavne prošlosti, ali se nikad nije predavao. Bio je apostol Božji u svom telesnom. Crkva mora biti iznad svih slabosti. Pokazao se kao borac u čuvanju časti i ugleda crkve. Osećamo da je Irinejeva duša ovde sa nama, osećamo i znamo da je i danas svojim molitvama na Kosovu ravnom, u Prizrenu, u Čačku, Banjaluci… Ne tugujmo i ne gubimo nadu, već se učimo od njega kako da živimo i radimo, volimo i žrtvujemo se našu crkvu. Sve nam oprosti i blagoslovi nas.”

12.05 – Čita se molitva za upokojene

11.24 – Počinje opelo patrijarhu Irineju, predvodi ga mitropolit Hrizostom

11.22 – Molitvenom službom se završava liturgija

11.00 – Sveštenstvo i vernici se pričešćuju

10.40 – U toku centralni deo liturgije

10.37 – Horski se izvodi molitva Simbol vere

10.28 – Veliki hod, đakon i sveštenik prinose hleb i vino i predaju ih episkopima koji služe liturgiju

10.12 – Molitva kojom se završava zaupokojena jefgenija

10.10 – Počeo drugi deo liturgije

10.02 – Kako bi se poslednji put oprostio od patrijarha Irineja, stigao je u Hram i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsedavajućim predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

9.43 – Besedi episkop bački Irinej: “Patrijarh naš Irinej kako mu je ime glasilo bio čovek mira i mironosa i mirotvorca. Bio patrijarh u ne tako lakom vremenu. Bio dostojno glas i svedočanstvo naše pravoslavnne crkve. Bio omiljen od ogromne većine ljudi, pre svega onih sa svešću i savešću. Prepoznavali su njegovu dobrotu. Njegova mekoća bila je njegova snaga.”

9.31 – Vernici odaju poštu patrijarhu Irineju noseći maske radi sprečavanja širenja koronavirusa.

9.24 – Mitropolit Hrizostom kadi telo patrijarha Irineja

9.21 – Unosi se jevanđelje

9.00 – Počinje zaupokojena liturgija za preminulog patrijarha

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

8.58 – Stigao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović.

8.56 – Pred Hram Svetog Svate je stigao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

8.39 – Telu preminulog patrijarha su se poklonili pripadnici Vojske Srbije

8.20 – Verni narod se skuplja ispred Hrama Svetog Save, više o tome možete pročitati OVDE

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Neće biti celivanja tela: Koje mere važe u Beogradu na dan sahrane patrijarha Irineja?

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Patrijarh će biti sahranjen na praznik koji je MNOGO VOLEO: Sveštenik Andrić se prisetio Irinejevih reči

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar