PATRIJARH IRINEJ

Životna priča patrijarha: Malo ko zna da je OSEDEO preko noći, jedan događaj ga je užasno potresao

Najbolniji trenutak u njegovom životu bio je izbijanje požara u Sabornom hramu u Nišu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90), preminuo je usled posledica koronavirusa.

Podsetimo, početkom novembra iz SPC je saopšteno da je patrijarh Irinej zaražen koronavirusom i da je primljen u specijalnu kovid bolnicu u Beogradu. Vest da je umro patrijarh Irinej dočekana je sa velikim bolom, a ovo su manje poznati detalji njegovog života.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Protojerej Miroljub Stojanović, koji je Irineja upoznao tokom njegovom službovanja na Kosmetu, rekao je tada za “Blic” sledeće o tada novoizabranom patrijarhu.

“Bio je najbolji”: Predsednika Srbije duboko pogodila smrt patrijarha Irineja 

– Bio sam njegov učenik od 1962. godine u Prizrenskoj bogosloviji i kasnije 10 godina njegov đakon u Sabornoj crkvi u Nišu. Bio je svojim životom oličenje patrijarha Pavla. On je skroman čovek bez posebnih rituala. Vrlo se retko ljutio. Poznajem ga 38 godina i nisam ga još video ljutog. Najbolniji trenutak u njegovom životu je kada je izbio požar u Sabornom hramu u Nišu. Mislim da je te noći i osedeo. Obilazio je oko crkve koja je gorela, a ništa nije mogao da učini. To je bio veliki udar za njega – rekao je on.

On je originalan, ali ima najsličnije življenje partijarhu Pavlu jer je odrastao uz njega. Skroman je, redovno se moli i odlično poznaje Sveto pismo i nacionalnu istoriju. Svi njegovi govori se baziraju na svetom pismu, žitijama svetih i liturgijama svetih… Maksimalno je štedljiv, a najviše prema sebi. Ume da tri dana jede suvi hleb samo da se ne baci. I još jedna simbolika brojeva povezuje patrijarha Pavla i vladiku Irineja: koliko je Pavle bio na Kosovu, toliko je i Irinej proveo u Nišu – rekao je otac Vlajko 2010. godine za “Blic”.



Izvor: Blic, Blic Žena

Komentari (8)

Ostavite komentar