NAJNOVIJE MERE

Bliže nam se NOVE MERE: Večeras od 21 čas stupaju na snagu, a evo na koje objekte se TAČNO odnose

Da li će nove mere konačno krivu okrenuti u povoljnijem smeru?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Elise Amendola

Nove mere za suzbijanje koronavirusa stupaju na snagu većeras u 21 sat! I dok Srbija danas beleži nove crne rekorde, sve oči uprte su u dane pred nama. Da li će nove mere konačno krivu okrenuti u povoljnijem smeru?

Ipak, ono što mnoge zanima u danu sa najvećim brojem zaraženih jeste i na koga se mere tačno odnose, ko može da radi, a čija će vrata staviti katanac u 21 sat i skinuti ga tek od 5 izjutra?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prodavnice
Uslužni objekti – prodavnice, supermarketi od danas svoje radno vreme i smene moraju da prilagode novim pravilima Kriznog štaba i Vlade Srbije.

Od utorka na snazi NOVE MERE? Posle 21 čas zatvaraju se kafići, restorani, prodavnice… 

Kako je pojasnila premijerka pre dva dana svi ovi objekti zatvaraju se u 21.00, osim apoteka koje će moći da rade i nakon propisane satnice.

Benzinske pumpe
Pravilo rada do 21 sat neće važiti za benzinske pumpe. One će i dalje moći da rade 24 sata, ali kako je premijerka navela uz jednu izmenu.

Naime, ona je kazala da prodavnice unutar benzinskih pumpi neće raditi, već će radnici moći samo da toče gorivo građanima.

Kafići, restorani, klubovi
Mera se naročito odnosi na ugostiteljske objekte koji će svoja vrata za goste morati da zatvore umesto u 23 sata, kakav je slučaj bio do sada, već u 21 sat.

To faktički znači da klubovi neće moći da rade dok god je ova mera na snazi, minimum dve nedelje, budući da njihovo radno vreme traje do ranih jutarnih časova.

Dostava hrane
Ograničenje rada do 21 sata se ne odnosi na restorane koji se bave dostavom hrane. Dakle, ugostiteljski objekti će moći da budu otvoreni, ali bez gostiju.

Jedino što će hranu umesto direktno u ugostiteljskim objektima, isporučivati direktno na kućnu adresu.

Fabrike
Kako je pojasnila Ana Brnabić u svom izlaganju svi zaposleni u fabrikama koji rade druge i treće smene nastaviće sa radom i posle propisane mere od 21 sat.

Prevoz
Javni prevoz u gradovima Srbje nastaviće da radi normalno nakon 21 sat. Takođe, taksi prevoz će nastaviti sa radom tokom cele noći.

Ipak, danas je stiga jedna novost vezana za gradski prevoz u glavnom gradu. Sekretarijat za javni prevoz doneo je odluku o privremenoj obustavi rada linija u noćnom prevozu putnika od sutra uveče, odnosno od noći između 18. i 19. novembra. Autobusa neće biti od ponoći do 4.00 ujutro.

Odluka je doneta u skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji Grada Beograda, a kojom je svim ugostiteljskim objektima, prodavnicama, trgovinskim centrima i drugim maloprodajnim objektima, pozorištima i bioskopima, priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću i drugim objektima zabranjen rad od 21 do 5 časova, navedeno je u saopštenju ovog sekretarijata.

Koje još mere važe
Podsetimo, osim ovih mera koje večeras stupaju na snagu, u Srbiji važi i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati distancu veću od 1,5 metra (redovi ispred pošti, banaka i slično), kao i zabrana okupljanja više od pet osoba.

U pomoć poštovanju svih mera i ovih novih i ovih starih stigle su konačno i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Time će i kontrola i kažnajvanje biti podignuti na znano viši nivo.

Kako će se kretati kriva do kraja meseca
Dr Branislav Tiodorović izneo je jutros dramatično predviđanje, a to je da do kraja ovog meseca ne možemo da očekujemo zaravnjenje krive, već da ćemo čak imati i više zaraženih, a da do zaravnjenja može doći tek početkom decembra. Upravo je to taj momenat do kada su mere i oročene.

On je dodao i da prve efekte mera koje večeras počinju da se primenjuju možemo da vidimo za sedam do 10 dana.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovo je naglasila jutors da ukoliko se mere ne budu poštovale, Srbiji preti potencijalno još pooštravanja mera, kao i najteža opcija – policijski čas.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar