Pušten niz vodu: Zapad Tačiju poručio da ne dira SRBE!

Hašim Tači se pred sudskim većem da nije kriv za ratne zločine koji mu se stavljaju na teret

Foto: Youtube/Printscreen

Hašim Tači je nedavno odveden u Hag. Izjasnio se pred sudskim većem da nije kriv za ratne zločine koji mu se stavljaju na teret. Nije u pitanju onaj najpoznatiji Tribunal za ratne zločine u Hagu, već je ovo sud tzv. Kosova, koji sudi po kosovskim zakonima. Izmešten je u Hag – ima strano sedište, kao i sudije. Upravo je to razlog, zbog kog mnogi sa skepsom gledaju na sva ova zbivanja.

Da li je po sredi možda neka nova prevara, ili su i zapadne zemlje rešile, pre svega SAD, za koje se veruje upravljaju ovim procesima, da se konačno pozabave i ratnim zločinima albanske strane, pitali smo predsednika skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna i politikologa iz Gračanice, Stefana Filipovića.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Drecun optimista: Sud zasad radi dobro, NA METI SAM VRH OVK

,,U ovoj fazi proces ide dobro, imamo razloga za optimizam, sa pravnog aspekta tužilaštvo je odradilo izuzetan posao. Dokazi su veoma jaki, a najvažnije od svega je to što je ovim procesom obuhvaćen sam vrh nekadašnje OVK. Uvek postoji opasnost, i zato treba biti oprezan, da politika umeša prste i stopira pravdu, ali sačekajmo da vidimo kuda će sve to ići, zasad nema razloga da ne verujemo u pozitivan ishod”, ističe Drecun .

Iako uvek postoji bojazan da od osuđujućih presuda neće biti ništa, Filipović smatra da je ovaj sud ipak počeo da radi pravu stvar, jer je udario u sam vrh ledenog brega – terorističku i organizovanu kriminalnu grupu, čiji pipci sežu i do Turske, Nemačke, zemalja Beneluska, Skandinavije, a sve je povezano i sa trgovinom organima. ,, Ne smemo zaboraviti ulogu Dika Martija od koga je sve krenulo, da nije bilo njegovog izveštaja, verovatno mi danas ne bismo ni razgovarali na ovu temu’’ kaže Filipović.

Cirkusu u Prištini nikad kraja – bitka na krv i nož za mesto predsednika

Kako će se ova kriza odraziti na političku situaciju u Prištini, naziru li se novi izbori I da li ima bojazni od novog zastoja u pregovorima Beograda i Prištine, pitali smo naše sagovornike : ,,Vidite, u Prištini je politička kriza, permanentna, tako da ovo nije ništa novo. Ključna stvar će biti, nakon Tačijeve ostavke, ko će postati novi predsednik tzv. Kosova 2021. i najpre tu vidim potencijal za žestoko sukobljavanje njihovih glavnih političkih aktera, a što se tiče pregovora srpske i albanske strane, teško da može doći do bilo kakvih pomaka, jer Albanci nisu spremni na iskren dijalog i kompromis. Verovatno taktiziraju očekujući da Bajden postane novi predsednik SAD, ali ne bih se ja toliko radovao da sam na njihovom mestu, sačekajmo prvo da vidimo zvanične rezultate u SAD’’ . navodi Drecun.

Filipović smatra da Zapad sada na Kosovu, meša karte i da forsira neke nove igrače, nauštrb ratne OVK opcije – ,, sada se igra na neke mlađe političke snage, poput Kurtija i Vjose Osmani. Budimo realni, ni Milo Đukanović ne bi izgubio izbore da ga Zapad nije pustio niz vodu, a sada je slična sudbina zadesila Tačija. Uklanjanje ratne političke garniture kosovskih Albanaca vidim kao nastavak istog regionalnog procesa’’. Dodaje još i da se nada da nezadovoljstvo Albanaca ovim optužnicama neće uticati na neki novi talas nasilja, jer i Albanci imaju mnogo drugih problema, poput borbe sa koronavirusom i tešku ekonomsku situaciju . Kako ističe – ,,nove generacije drugačije gledaju na prošlost od svojih roditelja i zanimaju ih druge teme’’.

Drecun smatra da, iako se to nikada ne može potpuno isključiti, ipak neće doći do masovnog nasilja nad Srbima, jer Zapadu to ne odgovara, ali to ne znači da ne može doći do pojedinačnih incidenata od strane nekih usijanih glava.

” Mislim da je Zapad jasno stavio do znanja Tačiju da ni ne pomišlja na neki novi talas nasilja and Srbima, kao eventualnu osvetu zbog optužnice protiv njega’’ – navodi Drecun.

Da li će Srbi konačno dočekati pravdu, ili će se i ovi procesi na kraju pokazati kao nova prevara, ostaje nam da vidimo.

Piše: Uroš Nikolić 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar