Mapa pokazuje zašto su Jermeni BESNI: Pogledajte koliko su teritorije izgubili SPORAZUMOM (FOTO)

Primirje u Nagorno-Karabahu će skupo koštati Jerevan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube

Nedugo nakon sporazuma o primirju u Nagorno-Karabahu počele su ocene ko je više dobio, odnosno izgubio postignutim dogovorom.

Rastu TENZIJE u Jermeniji: Pašinjan ipak nije smenjen, u blizini parlamenta odjeknula BOMBA

Prema sporazumu kojem je posredovala Rusija Jermenija je izgubila kontrolu nad ogromnim delom teritorije u vezi sa kojom se spori sa Azerbejdžanom.

Sporazum je bio najveća intervencija Rusije u regionu još od rata u Gruziji 2008. godine. Rusija se nedeljama opirala mirovnoj ulozi dok nije postalo jasno da Azerbejdžan preti zauzimanjem celog Nagorno-Karabaha. Na kraju je to sprečeno, ali je Azerbejdžan ipak odneo veliku pobedu.

Ultimatum Pašinjanu: Do ponoći mora da podnese OSTAVKU, parlament traži poništenje sporazuma o Karabahu

Prema sporazumu, Azerbejdžan će zadržati kontrolu nad zemljom koju je zauzeo tokom ovog poslednjeg sukoba, a dobiće i teritorije van Nagorno-Karabaha koje su do sada bile pod jermenskom kontrolom. Taj prenos kontrole će se vršiti u etapama.

Dogovoreno je da Jermenija vrati Azerbejdžanu region Kelbadžar do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra. Takođe, Jermenija mora do 20. novembra da preda i delove Adgamskog i Gazahskog regiona Azerbejdžana koje trenutno drži.

Biće uspostavljen i takozvani Lačinski koridor širine pet kilometara koji će biti pod kontrolom mirovnjaka koje je poslala Rusija kako bi se obezbedila veza Jermenije i Nagorno-Karabaha. Zanimljivo je da su ruski mediji najpre preneli verziju teksta sporazuma u kojoj je psialo da će Jermenija imati kontrolu nad Lačinskim koridorom. Međutim, u zvaničnoj verziji koju je objavio Kremlj stoji da će Lačinski koridor “ostati pod kontrolom mirovnog konvoja Ruske federacije”, prenosi sajt “Meduza”.

Brutalni PROTESTI u Jermeniji nakon prekida vatre: Predsednik Pašinjan najavljuje hapšenja (FOTO+VIDEO) 

Lačinski koridor će tako biti jedina veza Jermenije i teritorije koju kontrolišu Jermeni u Nagorno-Karabahu.

U prividnom pokušaju pariteta predviđen je sličan, ali mnogo neodređeniji „koridor“ kojim bi trebalo da se Azerbejdžan poveže sa svojom enklavom Nakčivanom, koja se graniči sa Jermenijom, Iranom i Turskom. Ova tačka sporazuma je jedan od potencijalno najznačajnijih ishoda, jer je priroda takve azerbejdžanske veze kroz jermensku teritoriju i dalje nejasna i nedefinisana, pa postavlja potencijalno opasna pitanja o suverenitetu.

Sve u svemu na kraju ispada da će jermenske vlasti kontrolisati oko trećine teritorije u odnosu na ono što je bilo defakto njihovo još od devedesetih godina.

Ostao im je Stepanakert, glavni grad Nagorna, koji je pretrpeo teško granatiranje i iz koga je veliki broj Jermena već pobegao nakon što je ostao bez krova nad glavom.

Kako piše “Gardijan”, osim što je povratio teritoriju koju je izgubio u ratu s Jermenijom devedesetih godina, čini se da je Azerbejdžan takođe “skinuo sa stola” pitanja oko referenduma o odluci o budućnosti Nagorno-Karabaha, a ta pitanja su bila karakteristika mirovnih pregovora tokom protekle dve decenije.

Zbog potpisivanja sporazuma su u Bakuu zadovoljni, ali su u Jerevanu izbili nasilni protesti u kojima je pretučen predsednik parlamenta i izvršeni upadi u vladine institucije.Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar