Da rečenica “knjigu u šake” ne bude pretnja: Osnovan je Institut za dečju književnost u Beogradu

Institut je pokrenuo časopis za dečju književnost, umetnost i kulturu "Jedrenjak"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Annie Spratt

Institut za dečju književnost je osnovan u Beogradu. Osnovni ciljevi Instituta su propagiranje, razvoj i unapređenje književnosti za decu i mlade, organizovanje stručnih i naučnih skupova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U planu je organizovanje okruglih stolova, tribina i književnih susreta, formiranje i periodično ažuriranje baze podataka o piscima, knjigama, izdavačkim kućama, ilustratorima, prevodiocima, nagradama, konkursima, festivalima, naučnim skupovima.

Autorka romana o Enoli Holms je otvorila dušu za Objektiv: Sve devojčice moraju da imaju svoje heroine

 

Takođe, težnja je i promovisanje knjiga i značajnih izdanja (beletristika, slikovnice, studije, monografije, antologije, zbornici), pokretanje izdavačke delatnosti (knjige, samostalna i zajednička izdanja, prevodi), organizovanje međunarodnog književnog festivala stvaralaštva za decu, unapređenje uslova za bavljenje dečjom literaturom i medijsko promovisanje njenih vrhunskih umetničkih vrednosti.

Legendarni Nil Gejmen uoči Noći veštica: Jedva sam ubedio ljude da je “Koralina” knjiga za decu

 

Institut ima redovne i počasne članove, kao i prijatelje, dok rukovodstvo čine članovi Upravnog odbora – predsednik dr Milutin Ðuričković i zamenica predsednika Gordana Maletić. Institut je pokrenuo časopis za dečju književnost, umetnost i kulturu “Jedrenjak”, a za glavnog urednika izabran je Zoran Penevski.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar