Da, i sapuni i naočare za sunce imaju ROK TRAJANJA: Evo koliko dugo smete da koristite 7 kućnih stvari

Neki od ovih podataka će vas sigurno iznenaditi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Kada koristite sapun, zubnu pastu ili nosite sunčane naočare, sigurno ne razmišljate o njihovom roku trajanja.

Međutim, ma koliko nama to čudno zvučalo, skoro sve stvari koje svakodnevno koristimo imaju određeni rok upotrebe, nakon kojeg ih nije preporučljivo dalje koristiti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A ovaj spisak je zaista zanimljiv, i pretpostavljamo da za mnoge od ovih stvari niste ni znali koliki im je rok trajanja.

Sedišta za decu

Da, i ona imaju datum do kojeg ih je preporučljivo koristiti, i taj datum je kod većine proizvođača utisnut na donjem delu sedišta. Rok trajanja varira u zavisnosti od kompanije koja ga proizvodi i tipa sedišta, ali prosek je od 6 do 10 godina.

Foto/Pixabay/Rudy and Peter Skitterians

Kesice čaja

Iako se čaj neće pokvariti u klasičnom smislu, posle izvesnog vremena će početi da gubi svežinu, a proizvođači navode da će posle dve godine čaj izgubiti kvalitet.

Naočare za sunce

Naravno, ključno je da li kupujete prave naočare, sa odgovarajućim staklima koji štite od UV zračenja, ili kineske plastične imitacije. Ovde nema pravila, neke naočare će biti, pa skoro za jednu upotrebu, neke će vas služiti duže vreme, a većina proizvođača se slaže da nakon 2 godine počinju da se pojavljuju oštećenja na staklima.

Foto/Freepik/freepik

Paste za zube

Rok upotrebe se razlikuje, u zavisnosti od proizvođača, ali standard je 2 godine, od datuma proizvodnje.

Sapuni

Često sapuni uopšte nemaju na sebi utisnut rok upotrebe, a eksperti savetuju da ih ne koristite duže od 3 godine. Jasni znaci da sapun propada su kada počne da se kruni i postane previše suv.

Foto: Pixabay/Bru-nO

Maskara

Stručnjaci navode da maskaru, od trenutka kada je otvorite, možete da koristite 3 meseca, kao i da se tokom vremena, na njoj sakupljaju bakterije, i korišćenje u blizini očiju bi moglo da izazove infekciju.

Krema za sunčanje

Još jedna od stvari na koje skroz zaboravimo dok nam ne zatrebaju, a onda pogrešno mislimo da možemo da ih koristimo dok se ne potroše. Lekari sa “Majo” klinike navode da većina krema za sunčanje može da se koristi do 3 godine, kao i da posle tog perioda gube svoj osnovni kvalitet, da blokiraju sunčeve zrake.



Izvor: Objektiv.rs, rd.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar