Zagreva se brže od svetskog proseka: Na Antarktiku izmerena najviša temperatura ikada

Najvišu temperaturu na Antarktiku u istoriji izmerila je baza Esperanca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Na Antarktiku je izmerena najviša temperatura ikada od 18,3 stepena, čime je prethodni rekord iz 2015. godine premašen za 0,8 stepeni, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija.

Najvišu temperaturu na Antarktiku u istoriji izmerila je baza Esperanca, a prethodni rekod zabeležen je u martu 2015. godine, što znači da se zagrevanje tog kontinenta dešava brže od svetskog proseka.

Esperanca je rekordnu temperaturu izmerila na poluostrvu Antarktika koje se proteže ka Južnoj Americi i jedno je od mesta koje se najbrže zagrevaju na svetu, prenosi londonski Gardijan.

Prema podacima svetske meteorološke organizacije, ova lokazija se u proteklih 50 godina zagrejala za skoro 3 stepena, pa se skoro svi glečeri tope.

Profesor Džejms Renvik, klimatolog sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu kaže da je ovaj rekord impresivan i da je zabeležen samo pet godina nakon prethodnog rekorda, a premašio ga je za gotovo ceo stepen.

“To je pokazatelj da se zagrevanja na Južnom polu dešava mnogo brže nego što je svetski prosek”, rekao je Renvik.

Dodao je da u tom području postoje kompleksni vremenski modeli, ali da je novo očitavanje Esperance verovatno kombinacija promenljivosti prirode i povećanja nivoa gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

Naučnici upozoravaju da globalno zagrevanje izaziva otapanje tolikih količina leda na Antarktiku da je ogromna ledena ploča na putu da se raspadne.

To bi u narednim vekovima moglo da dovede do podizanja globalnog nivoa mora za najmanje tri metra.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar