Ako Bajden pobedi sledi NOVI PRITISAK na Srbiju? Zbog ovih razloga mu je Balkan važniji nego Trampu

Asistent na FPN Milan Krstić analizira odnos kandidata demokrata prema našoj zemlji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Rajanish Kakade)

Najave o jačanju odnosa SAD sa Srbijom, na “učvršćivanju njene orijentacije ka evropskim i evroatlantskim strukturama”, jedna je od stvari koju će, ukoliko na predsedničkim izborima u SAD pobedi Džozef Bajden, SAD svakako podsticati, smatra Milan Krstić, asistent na FPN.

Pojavila se Olbrajtova i opet je govorila o Kosovu! Najveći ALBANSKI LOBISTA je zaslužan za njene reči

Krstić, ujedno urednik portala američki-izbori.rs, tako vidi poruku Majkla Karpentera, savetnika u izbornom štabu predsedničkog kandidata demokrata, Džozefa Bajdena – da će težiti poboljšanju odnosa sa Srbijom i učvršćivanju njene orijentacije ka EU i evroatlantskim strukturama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Izjavu Karpentera o Srbiji i o poboljšavanju odnosa sa njom, Krstić za Tanjug tumači i kao pokušaj da se nadomesti to što nije postojao papir sa načelnim smernicama kako će se voditi spoljna politika prema Srbiji, kakav je postojao za BiH, Albaniju, Kosovo…

“Karpenter je svojom izjavom u stvari pokušao da ukaže na to da vodi računa i o Srbiji i o srpskim interesima i da se sastajao sa srpskom zajednicom u SAD. On jeste čovek koji dobro poznaje region i sa kojim će svakako moći da se razgovara i verovatno će imati sluha i razumevanja za nas”, smatra Krstić, uz predviđanje da će za Srbiju ipak, ako pobedi Bajden, biti manje fleksibilnosti.

On smatra da bi, za razliku od Trampove administracije, koja, kako kaže, nije mnogo marila za to koliko su daleko otišle države Zapadnog Balkana na planu evropskih integracija, Bajdenova tome posvetila više pažnje.

Glasao Džo Bajden: Pogledajte sa kim se pojavio na biralištu (FOTO)

“Što se tiče evroatlantskih integracija, dve države regiona, Crna Gora i Severna Makedonija, postale su članice NATO za vreme mandata Trampa. Ne može se reći da će biti neke preterane razlike u odnosu na administraciju Trampa”, kaže on i dodaje da politika administracije SAD prema regionu u pogledu NATO je bila identična kao i Trampovih prethodnika.

On dodaje da Srbija i Bosna i Hercegovina tu jesu izuzetak zbog svojih specifičnosti, ali da smatra kako bi Bajdenova administracija “više pažnje posvetila pokušajima da i Srbiju i BiH integriše u evroatlantsku zajednicu”.

“To za Srbiju nije navedeno eksplicitno nigde, ali za BiH jeste u jednom kratkom planu, papiru, koji je Karpenter objavio na Tviteru. Tu su predstavljena osnovna načela i smernice kakvu bi politiku Bajden vodio prema BiH, a integracija u NATO jeste jedan od eksplicitno navedenih stavova”, ističe Krstić.

Karpenterovog stava da je potrebna “sinhronizacija američkih i evropskih inicijativa”, oko KIM i njegova očekivanja da će Amerika i Evropa zajedno voditi dijalog ka okončanju, prema mišljenju Krstića je za očekivati.

“U tom dijalogu je Amerika suptilno prisutna još od 2011. godine. Sada bi se to prisustvo pojačalo i verovatno bi SAD i EU nastupali kao ”ravnopravni medijatori””, ocenjuje Krstić i dodaje da bi u stvari briselski dijalog bio pojačan time što bi SAD podigla svoje prisustvo i angažman na viši nivo.

“Svakako, ne bi bilo odvojenih dijaloga u Vašingtonu i Briselu”, napominje on.

Krstić veruje da ukoliko aktuelni predsednik Donald Tramp ostane na vlasti, da on će “biti nešto više sluha za srpske interese, kada su u pitanju Kosovo i Republika Srpska. “S druge strane, to ne znači da će Tramp otići previše u svojoj fleksibilnosti. SAD priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i taj stav se neće promeniti”, zaključio je Krstić.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar