Vozači, oprez! Ako izazovete udes bez zimskih guma – plaćate svu štetu

Auto se smatra tehnički neispravnim ukoliko se vozi s letnjim pneumaticima po snegu, ledu ili poledici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Anatoly Vartanov/Stockimo/Alamy/Profimedia

Nedavno smo opširno pisali o najboljim gumama za zimsku sezonu i propisima u Srbiji, a danas ćemo se dotaći podjednako važne teme.

Od 1. novembra, zimske gume su obavezne kada na putu ima snega, leda i poledice. Ukoliko ih nemate, ne rizikujete samo da platite kaznu, već i kompletnu štetu ako izazovete udes, jer se auto u takvim uslovima smatra tehnički neispravnim.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ova problematika nije baš jednostavna kao što mnogi misle, a to može skupo da vas košta, piše portal Polovni automobili.

Zašto morate da platite štetu?

Zato što ste vozili tehnički neispravan automobil i njime izazvali udes, bez obzira da li ste udarili drugo vozilo, pešaka ili nešto treće.

Auto se smatra tehnički neispravnim ukoliko se vozi s letnjim gumama po snegu, ledu ili poledici u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

Dakle, pod gore navedenim uslovima obavezno osiguranje ne važi, ali postoje izuzeci, o čemu pišemo u nastavku.

Šta je obavezno osiguranje?

Ono služi da pokrije štetu koju vaš auto, bez obzira ko ga je vozio, izazove na drugom četvorotočkašu.

Ukoliko vaš auto udari tuđi, obavezno osiguranje će njegovom vlasniku nadoknaditi štetu, a vi sami popravljate svoje vozilo.

Foto: Pixabay / Alexei Chizhov

Ako je bilo povređenih, vaše obavezno osiguranje pokriva i troškove koji su nastali zbog povreda. Oni mogu biti ekstremno visoki, naročito ukoliko je neko iz drugog vozila završio s invaliditetom.

Dakle, ukoliko skrivite udes s tehnički neispravnim autom (bez zimskih guma), možete se naći u situaciji da platite ogromnu količinu novca – ne samo za popravku tuđeg vozila, već i za povrede drugih osoba.

Ako je šteta manja?

U tom slučaju, možete da prođete relativno dobro, mada i tu ima potencijalnih komplikacija.

Problem može da nastane ukoliko budete morali da vozite auto u osiguravajuću kuću na proveru (zbog mogućih zloupotreba), a procenitelj vidi da ste imali letnje gume.

Problem može da nastane i ukoliko je reč o manjoj šteti bez povređenih, pa ćete popuniti Evropski izveštaj, ali drugi vozač insistira da dođe policija i napravi zapisnik.

Dakle, policija ne obavlja uviđaj, već piše službenu belešku, odnosno, utvrđuje stanje na terenu, kao npr. u kakvim uslovima je došlo do udesa, na kojem mestu, da li je neki od vozača bio pijan, vozio bez dozvole…

Policajac će u tom slučaju, najverovatnije, proveriti i gume na vozilima i podatak uneti u zapisnik. Kada u osiguravajućoj kući pročitaju da niste imali zimske gume, mogu da “prebace” svu štetu na vas.

Krivica nije “automatska”

Situacija, ipak, nije tako jednostavna. Ako se utvrdi da direktan ili indirektan uzrok saobraćajne nezgode nisu bile letnje gume, odnosno, proklizavanje ili gubitak kontrole, možda obavezno osiguranje bude važeće.

Stav osiguravajućih kuća po ovom pitanju nije najjasnije definisan – mnogo toga zavisi od zapisnika, zaključka nakon uviđaja ili u krajnjem slučaju, suđenja.

Foto: Pixabay / wyncel

Na primer, ukoliko ste s letnjim gumama po snegu izazvali udes, ali tako što ste nekome oduzeli prednost, nepravilno se prestrojili i slično, postoji mogućnost da obavezno osiguranje bude priznato.

Naime, činjenica da na raskrsnici niste poštovali pravilo desne strane i da je zbog toga došlo do udesa, tehnički nema veze s gumama.

S druge strane, ako ste otpozadi naleteli na drugo vozilo ili udarili pešaka koji je prelazio ulicu, to je potpuno drugačija priča.

Ako krivac nema novac?

Ukoliko osobi, koja je skrivila nesreću, kuća ne prizna obavezno osiguranje, a on nema para, to ne znači da će žrtva ostati “kratkih rukava”.

Osiguravajuća kuća će isplatiti novac, a potom od krivca tražiti sredstva nazad.

Žrtvu ne bi trebalo da interesuje kako će vlasnik vozila, koje je izazvalo udes, i njegova osiguravajuća kuća to rešiti između sebe.

Šta je s kasko osiguranjem?

Postoji velika šansa da kasko osiguranje neće važiti, ukoliko izazovete udes po snegu s letnjim gumama.

Pošto uslovi za kasko osiguranje nisu isti u svim kućama, proverite kakvo je stanje po tom pitanju, da se naknadno ne biste neprijatno iznenadili.



Izvor: Objektiv.rs, Polovni automobili

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar