Stručnjaci upozoravaju: Popodnevno spavanje nije BEZOPASNO

Najbolje je da traje kraće od 40 minuta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/drobotdean

Nije svaki odmor dobar.

Tvrde brojni stručnjaci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A odraslima ne preporučuju popodnevno dremanje, osim u slučaju da ono traje manje od 40 minuta.

Telesni sat i ciklusi spavanja, u suprotnom, mogu da se poremete. Na sajtu klinike “Mejo” piše da je čovek biološki “programiran” tako da duži deo noći spava i da u toku dana jednom nakratko odmori.

Telesna temperatura, u periodu između 13 i 15 časova, u najvećoj meri opada i zato se u to vreme osećamo pospano. Stručnjaci, međutim, tvrde da popodnevno spavanje nije bezopasno. Novo istraživanje je pokazalo da se popodnevno spavanje, u trajanju dužem od 40 minuta, povećava rizik za više telesnih poremećaja.

Foto: Freepik/katemangostar

Studija je obuhvatila 300.000 ispitanika i pokazala je povezanost popodnevnog dremanja sa razvojem metaboličkog sindroma, uključujući i debljinu, visok krvni pritisak, kao i povišen holesterol.



Izvor: Objektiv.rs, Espreso

Komentari (3)

  1. kada radim prvu smenu pa ujutru ustanem u 04:00h popodne kada dođem kući naravno da ću da odremam,i to ne bilo na kojhem jastuku već na anatomskom jastuku koji usebi sadrži 6 magneta i koji su poređani na severoistočnoj strani,verovali ili ne,ovaj anatomski jastuk ne menja uopšte svoj oblik vrlo lako se prilagođava konturi glave...

    Odgovori

Ostavite komentar