“Balkanima” kao praznik kreativnosti: Ovo su pobednici Evropskog festivala animiranog filma (FOTO)

Nagradu Grand Prix Festivala dobio je Saša Svirski

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Sara Apostolović

Evropski festival animirianog filma “Balkanima” zatvoren je sinoć u Domu kulture “Studentski grad”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Selektorka Mina Sablić Papajić je nakon uvodne reči mikrofon prepustila žiriju takmčarske selekcije. Publici su se obratili Ana Nedeljković I Igor Ćorić, kao i žiri studenske selekcije Uroš Krčadinac i Marina Kecman.

Foto: Objektiv.rs/Sara Apostolović

Nagrađeno je šest filmova u selekciji kratkog animiranog (do 20 minuta), studentski film i kratki animirani film za decu (urasta 6-12 godina). Nagradu Grand Prix Festivala dobio je Saša Svirski, autor iz Ruske Federacije sa filmom pod nazivom ,”Moj galaktički blizanac Galaktjon” , sa primesama nadrealističkog prikaza.

Za najbolji srpski animirani film proglašeno je delo Marije i Isidore Vulić, pod nazivom “Trkija”. Autorke su se u svom radu koristile ručnim radom u vidu veza, tkanja i ostalim tradicionalnim simbolima. Nataša Glišović je sa svojim filmom “Mreža,” odnela nagadu za najbolji srpski studentski film, dok je za najbolji studentski izabran ,”Ronilac za biserima” Margarete Danielsen iz Norveške. U selekciji dečijeg filma nagradu odnosi umetnica iz Ruske Federacije, Evgenija Golubeva i bajkovito delo “Veštica i beba”.

Otvoren Balkanima festival: Selektori za Objektiv govore o nepoznatom svetu animacije (FOTO)

Takođe, uručeno je specijalno priznanje filmovima ,”Sos od jabuke”, “Poslednja runda”, “Dina”, “Kosmonaut”, “Zašto puževi golaći nemaju noge”, “Dnevnik od blata” i “Svetlosti i senke”.

Kako je nastao festival “Balkanima”?

Ovaj evropski festival pokrenut je 2004. godine na inicijativu profesora Nikole Majdaka (1927-2013), jednog od pionira srpske animacije i renomiranog filmskog snimatelja i reditelja. Festival ima za cilj prezentaciju i promociju autorskog kratkometražnog filma, kao i umrežavanje autora i ljubitelja ove umetnosti. Ove godine festival je bio i u onlajn formi, te su i ljudi i van festivala mogli da uživaju u programu.

S. A.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar