Ko još može da odoli čokoladi?
Zadovoljstvo koje osetimo, kada krene da se topi u ustima, je zaista nezamenljivo.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
I čokolada jeste zdrava.
Ali, ukoliko jedete određenu vrstu čokolade i u određenoj količini.
Iako se ona vrlo često nađe i u dijetama, mnoga istraživanja su pokazala da preteranom konzumacijom može da dođe do negativnih posledica.
Povećava se nervoza
Čokolada sadrži fenetilamin, molekule koji imaju sličan uticaj na mozak kao psihoaktivni stimulansi i tiramin – oblik aminokiseline. Zajedničko delovanje može da podstakne adrenalin, lupanje srca, da poveća krvni pritisak i da izazove bes i nervozu. Vaše raspoloženje može naglo da počne da se menja i možete postati svadljivi, što znači da ćete češće ulaziti u sukobe.
Kosti postaju slabije
U australijskoj bolnici Royal Perth je, na starijim ženama, sprovedeno istraživanje sa ciljem da se otkrije dejstvo čokolade na organizam. Konzumirale su je svakodnevno, a stručnjaci su, na kraju eksperimenta, otkrili da oksalati u čokoladi sprečavaju apsorpciju kalcijuma, a da šećer potiče njegovo lučenje.
Taloženje kilograma
Štangla mlečne čokolade ima 150 kalorija, a oko 50 posto energije u čokoladi dolazi od masti. Pritom, sadrži i dosta šećera. Preterana konzumacija dovodi do povećanja kilograma. Ukoliko i dalje želite da uživate u ovom slatkišu, najvažnije je da budete umereni. I da birate onu koja ima, minimum, 60 posto kakaa. Da, takva čokolada jeste gorka, ali je mnogo zdravija opcija. Tamnije čokolade sadrže antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatije su alkaloidima koji na ljude deluju psihoaktivno, pa čak i antibakterijski.
Komentari (0)