Budućnost zaštite od korone: Bakarne maske ubijaju virus na 90°C (FOTO)

Ovakav model idealan je za najrizičnije lokacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Mihai Barbu / Panthermedia / Profimedia

Istraživači Tehnološkog instituta u Masačusetsu patentirali su nov tip zaštitne maske, koja ima specijalnu bakarnu mrežicu i minijaturne baterije.

Umesto da filtrira vazduh, maska propušta mikrobe, ali ih bakarni sloj uništava. Električna energija zagreva mrežicu do 90 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da se ubiju svi poznati virusi, uključujući COVID-19.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako bi ušla u komercijalnu upotrebu, najverovatnije bi bila skuplja od klasičnih hiruških maski ili N95 respiratora, navode autori projekta.

Sterilizacija u oba smera

Ovakva vrsta maske idealna je za najrizičnije lokacije, poput bolnica ili zagušenih javnih mesta. Takvog je dizajna da se posle upotrebe ne baca, steriliše ili pere, prenosi Daily Mail.

“Razvili smo potpuno nov koncept, koji ne blokira viruse, već ih propušta i uništava“, rekao je jedan od istraživača iz Masačusetsa, Majkl Strano.

Inovacija se ogleda i u načinu protoka vazduha, dok nosite masku. Uz pomoć usijane mrežice, vazduh se steriliše u oba smera, štiteći nosioca, ali i ljude u najbližoj okolini.

Kako ne bi došlo do opekotina, ugrađen je i zaštitni sloj neoprena, sintetičke gume.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar