Počinje Festival meta filma: Otvaraju ga “Realna priča” i “Sumrak u bečkom haustoru”

Festival počinje ovog četvrtka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PrintScreen/Youtube/MegaComFilm

Peto izdanje festivala “Meta film” u čijem je fokus podžanr “film o film” počinje u četvrtak i traje do subote, 24. oktobra u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prvog dana festivala na programu su dva domaća filma – “Realna priča” Gordana Kičića i “Sumrak u bečkom haustoru” Mladena Ðorđevića.

Kičićev rediteljski debi, koji potpisuje kao producent i ko-scenarista, a naravno igra i glavnu ulogu, predstavlja komičnu melodramu o propadanju jednog braka, ali i karijere protagoniste – glumca, koji i dalje traži svoju pravu šansu u dramskoj umetnosti. Ispovesti aktera u kameru su negde adekvatna pozicija po čemu je film i izabran za selekciju Meta filma.

Veliki uspeh: “Realna priča” je prvi srpski film na platformi “Amazon prime”

“Sumrak” od Ðorđevića, autora koji je uspevao da šokira svojim prethodnim delima (“Made in Serbia”, “Život i smrt porno bande”), pripoveda o modernim gastarbajterima u formi igrano-dokumentarnog ostvarenja.

U meta filmovima junaci jasno ukazuju da je ono što gleda publika zapravo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima, o procesu njihove pripreme i snimanja. Idealan primer ovakvog pristupa je svakako ostvarenje Milutina Petrovića i Nikole Dragovića “Zaklinjem se” sledećeg dana na programu, u petak, gde su prikazani video snimci ispraćaja mladića u vojsku neposredno pred početak rata u Hrvatskoj 1991. godine. Iste večeri na repertoaru su dva filma autora Dejana Vlaisavljevića Nikta – “Paluba ispod Terazija” 2016. i “Sutra je još uvek juli” 2020.

Pogledajte prvi trejler filma o srpskim gastarbajterima (VIDEO)

Poslednji treći dan rezervisan je za delo “Mi iz Praga” (1971) Rajka Grlića, kratki dokumentarac o čuvenoj Praškoj školi, gde su se iznedrili veliki reditelji – Goran Paskaljević, Lordan Zafranović, Goran Marković i sam Rajko Grlić. Takođe, reditelj Slobodan Pešić će govoriti o svom novom filmu “Ne igraj na Engleze”, inspirisanom istoimenim pozorišnim komadom Vladimira Ðurđevića, ali projekat je još u nastajanju, odnosno u montaži, tako da će biti predstavljen kroz razgovor i inserte.

Te završne večeri petog festivala biće dodeljena nagrada “Branko Vučićević”, posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma “srpska montaža”, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju Meta filma u Srbiji.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar