Rad u doba korone: Svako od nas mora da postane svestan važnosti mentalnog ZDRAVLJA

Stvorite više empatije i postanite ljubazniji prema sebi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Jedna od najvećih promena koje nam je donela pandemija, jeste ona koja je vezana za način rada.

Kako bi što manje bili izloženi riziku, mnogi su kancelarije “premestili” u svoje domove.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Oni koji, ipak, moraju da rade iz kancelarije, primenjuju neophodne mere čija osnova je fizička distanca, što podrazumeva, minimum, dva metra udaljenosti između dve osobe, kako bi se sprečilo širenje virusa.

Ovakve promene su umnogome uticale i na naše psihičko zdravlje.

Učitelj zena, autor knjiga i regionalni vođa Search Inside Yourself Leadership instituta, Gopi Krisnasvami, kaže da su rutini na koje smo navikli sada drugačije, a granice su postale zamagljene.

“Pojedinci sada imaju fleksibilno radno vreme, pa rade između gledanja dve epizode omiljene serije, pritom ugrožavajući vreme koje provode sa porodicom, i zanemaruju vreme kada bi trebalo da se posvete sebi. Time se razredila svetost svakog od tih područja”, ističe on.

Foto: Freepik/ArthurHidden

Mnogi su, tokom godine, radili od kuće, balansirajući između porodičnih i poslovnih obaveza, kolega, šefova, dece, pa čak i supružnika.

“Porodice su sada, dodatno, na neki način ograničene na prostor koji su nekada zvali samo dom. Danas je taj dom ujedno i kancelarija, ili prostor za rad. Dok smo nekada čeznuli da se vratimo kući nakon napornog dana u kancelariji, sada otkrivamo da naša deca nisu anđeli kakvim smo ih smatrali, pa jedva čekamo da odu u školu”, nastavlja Krisnasvami.

Upozorava da sve zajedno može da rezultira teskobom i nesanicom, hroničnim umorom, nedostatkom koncentracije, ljutnjom, ili preteranom konzumacijom opojnih sredstava. Na kraju, može dođi do depresije, pa čak i suicidalnosti. I zato, objašnjava kako možemo da se nosimo sa pritiscima radnog mesta.

Foto: Freepik/freepik

“Za početak, svako od nas mora da postane svestan važnosti mentalnog zdravlja. Moramo da razumemo vezu između fizičkog i psihičkog zdravlja. Važno je ograničiti vreme koje provodite pred ekranom i na poslu. Stvorite rutinu, disciplinu i strukturu. Vežbajte jogu, ili meditirajte da biste osnažili mentalno zdravlje. Stvorite više empatije i budite ljubazniji prema sebi i prema drugima. Kompanije takođe moraju da postanu svesne da psihičko zdravlje nikada nije bilo važnije. Radna mesta su se promenila. Rešavajući izazove sa kojima smo na njima suočeni je ispravan put”, zaključio je on.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar