PROGNOZA

Temperatura ide u MINUS, spremite se za vremenski šok: Srpski meteorolog otkrio šta nas čeka

Za sada oko 25. oktobra stoji signla za moguće pogoršanje i umereno zahlađenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/StockSnap

Meteorolog Marko Čubrilo donosi nam prognozu vremena za naredni period.

U subotu će ka nama sa severozapada strujati suv, ali relativno hladan vazduh te će preovlađivati promenljivo, a ponegde i pretežno oblačno vreme uz moguću pojavu slabe kiše ili ređeg pljuska, i to najčešće nad središnjim predelima BiH i jugoistokom Srbije. Vetar slab do umeren, a na krajnjem severu regiona povremeno pojačan, severozpadni. Dnevni maksimum najčešće od 6 do 11 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nedelja takođe dosta hladna, ali uz nešto više sunca te bi maksimumi trebali biti malo viši u uglavnom bi se kretali u intervalu od 8 do 14 stepeni Celzijusa, a severozaapdni vetar će oslabiti.

Pretežno vedra noć ka ponedeljku uz slab vetar će omogućiti jako hlađenje prizemnog sloja vazduha te bi u ponedeljak ujutro nad najvećim delom regiona minimum bio od -1 do 3 stepena Celzijusa. Nad većim gradovima oko 5, a na otvorenom prostoru u planinskim kotlinama i do -4 stepena Celzijusa ponegde.

Od nedelje jutra vrlo sveža, ponegde uz slab mraz dok će dnevni maksimum biti u postepenom porastu i do utorka će ponegde dostizati i oko 18 stepeni Celzijusa, a u drugom delu naredne nedelje maksimum ponegde i do vrlo visokih 23 stepena Celzijusa. Vetar slab, oko petka ponegde i umeren, južni i jugozapadni.

Tih dana vreme će nad nama biti pod uticajem anticklona preko kojeg će ka jakog ciklonu nad zapadnom Evrope stujati topao vazduh.

Hladan vikend u Srbiji: Pljuštaće KIŠA, a od sledeće nedelje – još LOŠIH vesti

Očekuje nas novi KLIMATSKI ŠOK! Vremenska prognoza za oktobar je pravo iznenađenje 

Posle 24. oktobra je izgledna promena vremena, ali postepena i modeli još nemaju koherentno rešenje za taj period. Proračuni povremeno imaju signal za vrlo snažnu ciklonsku aktivnost nad širom okolinom Islanda što je tipična situacija pozitivne severno-atlanske oscilacije, ali isto tako pojedini proračuni (poput večernjeg proračuna GFS-a i ECMWF-a) simuliraju da se nad južnim Grenladom ka Islandom održi jak anticikon, što bi ciklonsku aktivnost potisnulo na južniju putanju ka Mediternu, a takava sinoptika je tpična za negativnu severno-atlantsku oscilaciju.

Za sada oko 25. oktobra stoji signla za moguće pogoršanje i umereno zahlađenje.

Dakle, vikend pred nama uglavnom suv, ali dosta hladan, a od nedelje znatno toplije uz sve odlike miholjskog leta.



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar