Na njihovo zlostavljanje reagujete agresivno, a vas zovu zlostavljačem? Evo šta je REAKTIVNO NASILJE

Nije uvek sve onako kako izgleda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ nakaridore

Da li ste ikada čuli za kinesku metodu mučenja “kap po kap”?

Dozvolite da vam je objasnimo. Naime, u stara vremena, zarobljenici su kažnjavani tako što im je, dok su vezani, na zadnji deo vrata, ispod potiljka, padala voda, kap po kap. U zavisnosti od izdrzljivosti, nakon odredjenog vremena, žrtva ima osecaj da joj umesto kapi, na vrat pada kamenje, dok u završnoj fazi, osećaj postaje gotovo neizdrživ.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko i dalje mislite da to nije ništa strašno, zamislite drugi primer – neko vas bode prstom na jedno mesto. Jednom, drugi put, treći, deseti, pedeseti, stoti…

Možete li izdržati?

Ili ćete tu osobu, u najmanju ruku odgurnuti od sebe, možda čak i vikati, ili je udariti?

Upravo se o tome radi kada govorimo o reaktivnom nasilju.

Uplakana žena, Foto:Freepik/freepik

U stvarnosti, ljudi vide osobu koja histeriše, nasrće, pravi scenu, ali, ne vide sve ono što je dovelo do toga. Ne primećuju sitne uvrede, poniženja, pretnje, zastrašivanja, a nekad čak i fizičko nasilje, koje se, kao po pravilu, dešava uvek “iza zatvorenih vrata”.

Brojni sturčnjaci, termin reaktivnog nasilja, objašnjavaju time što žrtva doživljava nervni slom usled nemogućnosti da se odbrani od zlostavljača, te reaguje burno, odnosno agresivno, dok druga strana tada uglavnom ostaje mirna i neretko se pravda, tvrdeći da su oni ti koji su zlostavljani.

“Pa vidite da me napada! Vidite da pravi scenu! Ja ne radim ništa! Ona je luda (ili on).”

Samim tim, vaš “ispad” je dokaz vaše emotivne nestabilnosti, a oni su ti koji su trezveni i racionalni.

U stvarnosti, osoba koja je odreagovala agresivno je ta koja pati, ali neretko ili nije svesna nasilja ili se plaši da prizna.

Foto:Freepik/rawpixel.com

Zlostavljač je, po rečima stručnjaka, taj koji manipuliše u svoju korist, a žrtvi je neretko lako da poveruje u to, da sa njom nešto nije kako treba, i da je ona ta koja ima problem.

Uostalom, ona je ta koja je “nestabilna i depresivna”, a druga strana je “cenjena i ugledna.”

“Jer, ko bi uopšte sumnjao u njegovu reč?”

Stručnjaci objašnjavaju da ovakav vid reakcije uopšte ne smeta zlostavljaču. Naprotiv, vašom preteranom reakcijom, on sebi daje na značaju, povećava svoju vrednost i moć nad žrtvom.

Dobar način prepoznavanja prave žrtve je to, što će ona uvek priznati svoju grešku, što zlostavljač koristi protiv nje. Sa druge strane, zlostavljač nikad neće priznati da je pogrešio, niti vidi “šta je on to uradio što ne treba”, iako većini pucanja prethodi dobacivanje, zviždanje, ili nešto potpuno deseto, a pre toga, moguće i napadi, optuživanje, forsiranje druge strane da se pravda do iznemoglosti, preuveličavanje svakodnevnih normalnih situacija i slično.

Pogledajte jedan primer, na videu koji sledi. Upozoravamo, sadržaj može biti uznemirujuć za neke gledaoce.

@a.little.tied.up##abusesurvivor ##domesticviolencesurvivor ##narcissitsabusesurvivor ##abuse ##abusevictim ##reactiveabuse♬ original sound – Ashley

U ovakvim situacijama, najbolje je konsultovati se sa stručnjacima. Blagovremeno reagovanje i izbegavanje ovakvih odnosa je najbolje rešenje, ali, retko ko prepozna jasne znake upozorenja na samom početku.

Brojne svetske organizacije poput Break the silence, bore se da se što više zna o ovakvim slučajevima, jer se i dan – danas, ne priča dovoljno o različitim vidovima zlostavljanja.

Da li ste ikad svedočili ovako nečemu ili čuli za ovaj oblik zlostavljanja? Pišite nam u komentarima.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar