Ima li razloga za brigu? Zabeležene reakcije pacijenata na rusku vakcinu

Nadležni tvrde da ozbiljnijih neželjenih efekata nema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/freepik

Ozbiljni neželjeni efekti prilikom primene prve ruske vakcine protiv virusa korona nisu registrovani, izjavio je zvaničnik Ruske agencije za fitosanitarni nadzor (Rospotrebandzor) Aleksandar Gorelov.

Posle jesenjeg, Srbiju čeka i zimski talas korone: Pakleni ciklus možda neće prekinuti ni vakcina

U Rusiji su zabeležene samo lokalne reakcije na vakcinu, a ozbiljnijih neželjenih efekata nema“, kaže Gorelov.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je naveo, u slučaju da se kod učesnika u ispitivanju registruje neko oboljenje ili ozbiljniji neželjeni efekti onda bi bila sprovedena istraga, jer se registracija svih preparata vrši strogo u skladu s međunarodnim protokolima.

Čime su Trampa BRZO lečili od korone? Stručnjaci o NOVOM leku za kovid koji je stigao u Srbiju

U međuvremenu, američki proizvođač lekova “Ilaj Lili end kompani” saopštio je da je prekinuo klinička ispitivanja terapije protiv kovid-19 koja sponzoriše vlada. Kako su prenele agencije, razlog je pitanje njene bezbednosti.

Objava je usledila dan nakon što je kompanija “Džonson i Džonson” saopštila da je prinuđena da privremeno obustavi ispitivanje svoje eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, nakon što se jedan dobrovoljac razboleo.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Očekuje se da će prvi rezultati postregistracionih ispitivanja biti objavljeni u oktobru-novembru 2020. godine.



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar