Šta kada ste nekome previše POTREBNI: Ovo su 4 stvari koje možete da uradite

Ne dozvolite ljudima da pređu granicu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Lepo je pružati podršku i naći se nekome kome ste potrebni.

Ali se nadamo da znate da sve treba da ima svoje granice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naučite da prepoznate kada ste nekome potrebni više nego što je normalno.

Rečenice poput: Ne znam da li bih uspeo da nemam tebe, ili: Ti si razlog zbog kojeg nastavljam dalje, ponekada mogu da ukažu na nezdrav odnos između vas i te osobe i da vam sugerišu da imate “zavisnički” odnos.

Ne znači da je uvek to u pitanju, ali ukoliko se ove rečenice izgovaraju rutinski, u normalnoj vezi, tokom normalnog razgovora, onda imate problem.

Jako je teško nositi se sa osobama kojima ste “previše potrebni”. Na kraju se sve svede na to da vam je dosta da budete tu za nekoga a da ništa ne dobijete za uzvrat i nakon nekog vremena postanete iscrpljeni od takvog odnosa.

Evo šta možete da uradite kada ste nekome “previše potrebni”:

Foto: Freepik/freepik

1. Ako vaš prijatelj ili partner ide na terapiju, zamolite ga da se pridružite jednoj seansi

Možete da kažete da vam je potrebna promena u vezi u kojoj vam neko konstantno govori da ste mu neophodni. Vođenje rasprave u prisustvu terapeuta će mnogo toga olakšati.

Budite iskreni bez obzira na ciljeve i iskoristite podršku terapeuta.

2. Ako ne idu kod terapeuta, zamolite ih da odete zajedno

Za rešavanje ovog problema potrebna vam je treća strana koja može da ponudi objektivno mišljenje i vama i vašem partneru pruži podršku.

Foto: Freepik/jcomp

3. Čitajte knjige o tome kako da se nosite sa osećajem emocionalne manipulacije

“Prestanite da hodate po ljuskama jajeta”, Mrzim te, ne ostavljaj me”… ovo su neke od knjiga koje mogu da vam pomognu u načinu komunikacije sa takvim osobama.

Možda nećete morati da prekinete odnos ako naučite kako da odbijete odgovornost koje te osobe pokušavaju da vam nametnu.

Foto: Freepik/freepik

4. Poverite se drugima

Možda ćete svom prijatelju morati da priznate da ne možete da čuvate njihove tajne. Ako teško podnosite taj teret trebalo bi da se otvorite nekome zbog sebe, kao i zbog onoga koji previše zavisi od vas.

Na kraju, ne možete vi da “izlečite” nekoga ko ima problem sa mentalnim zdravljem i ko zahteva profesionalnu intervenciju i ne možete vi da budete “jedini” razlog zbog kojeg neko ko, recimo, ima problem sa suicidalnim mislima, ne odluči to i da uradi.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar