OBJEKTIV INTERVJU

Ispovest ČOVEKA koji je pokušao samoubistvo! Ove njegove reči za Objektiv dobra su LEKCIJA svima u Srbiji

Pomoć uvek treba potražiti od lekara i stručnjaka, umesto od šarlatana, kaže naš sagovornik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Objektiv.rs

“Kažu da loše stvari nikada ne idu same. Došla je korona, donela promene u poslovanju, a u to doba pogodio me je raskid duge veze. Sve se skupilo i dovelo do anksioznosti, ne dao Bog da osetite to. Osećao sam kao da u glavi imam sijalicu od 1.000 vati koja žari, žari, žari….”. 

Ovo je samo deo priče koju je za Objektiv.rs ispričao čovek koji je pokušao samoubistvo, preživeo i pokajao se zbog ovog čina. Nakon svega što je prošao, trenutno se oporavlja na Klinici za psihijatrijske bolesti “Laza Lazarević”.

Prema njegovim rečima, želeo je sa svima koji imaju slične probleme da podeli svoje životno iskustvo, kako bi na svaki način sprečio one koji pomisle da je samoubistvo rešenje, da naprave ovu veliku grešku. 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

 

Kako je izgledao Vaš život, čime ste se bavili i kako ste provodili vreme?

“Ja sam jedan od onih za koje uvek kažu – mnogo ti zavidim na poslu koji radiš, koliko je to kreativno i sjajno, upoznaješ pametne ljude, ideš na putovanja… S druge strane, ne znaju da je to težak posao, gde je jako bitan profit i prihod. Tržište Srbije i regiona je teško, zajedno sa borbom sa velikim lancima i marketinškim agencijama koji ih prate.”

Kada su počeli problemi?

“Pojedinačni uzroci verovatno ne bi doveli do pokušaja samoubistava. Ali pojavila se korona, koja je promenila načine poslovanja. Ja sam u to vreme imao raskid duge i perspektivne veze. Tako se i meni sve skupilo. Ja sam se u jednom trenutku našao sam i usamljen, što je doprinelo takvom “rešenju” situacije.”

Foto/Freepik/yanalya

Kako ste se osećali u tim momentima?

“To je osećaj kao da u glavi imate sijalicu od 1.000 vati. U trenutku se desio pokušaj da tu sijalicu ugasim, da je prigušim, da pustim da život ide dalje, a ja da se odmorim. Kada vrtim mesece od februara, pa na dalje, mislim da je to odluka doneta u jednom trenutku, kojoj je predstojao dosta dug period razmišljanja”.

Da li je najteže izboriti se sa tugom, depresijom ili nerazumevanjem okoline?

“To je anksioznost, ne dao Bog da osetitete to. Stvari bole, kako fizički tako i duhovno. Kad duša boli, to je bol kao i svaki drugi. Kažu da nema samoubice koji nije bio željan života i tražio pomoć. Moramo na to da obratimo pažnju na vreme. Ali ne šarlatanski, kroz razne samopomoći i samopročišćenja, već uz pomoć lekara i stručnjaka”. 

Foto/Pixabay

Iz Vaše perspektive, šta svi možemo da učinimo, da do toga ne dođe?

“Kada vidimo modricu, mi tražimo nešto da je namažemo. A kada nas boli duša, kažemo da to nije ništa, proći će. Suštinski, ja sam zanemarivao problem, kao i većina drugih ljudi To je u jednom trenutku imalo svoj danak. Sada razmišljam da sam napravio najveću glupost u životu, koju moram što pre da anuliram i izbrišem”.

Kako se sada osećate i šta Vam je najviše pomoglo?

“Želim da se zahvalim celom timu i doktorki koja je sada neka vrsta mog mentora i podrške. Pomaže mi na putu oporavka, obnove i sagledavanja stvari na pravi način. Jer, kada imate gomilu problema to je ogromna planina. Kada ih vadite jedan po jedan, možete da ih sagledate, odvojite na stranu i vidite njegovu vrednost. Suštinski to je proces koji se meni još dešava. Razgovor i razumevanje su neophodni i zbog toga ja sada razmišljam o pozitivnim stvarima i lepim  planovima u daljem životu.

 

SOS TELEFONI

U Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, otvorena je prva nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva. Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja – psihijatri, psiholozi, socijalni radnici.
Svakog radnog dana od 14 do 23 časa otvorena je i telefonska podrška Centra srce, koja može da se dobije na broj 0800-300-303, putem emaila [email protected] i četa na adresi www.centarsrce.org.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Video: Danilo Krša

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar